O afacere de succes se bazează pe o gamă variată de produse, băuturile de toate tipurile fiind cele care desăvârșesc un portofoliu diversificat, iar printre cele mai căutate și populare este și vodka. Versatilă, deoarece poate fi folosită în prepararea cocktailurilor, dar și rafinată, putând fi servită ca atare, aceasta se va potrivi atât în meniurile barurilor, cât și al restaurantelor.

O vodkă bună trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care să aibă un conținut minim de alcool cuprins în 35% și 50% la nivel mondial, normele Uniunii Europene impunând un volum de cel puțin 37.5% pentru statele membre care produc sau importă această băutură.

Cea mai bună vodkă este cea care se pliază pe specificul unei afaceri, pe gustul clientelei, dar și pe ingredientele și modalitatea de obținere. Mai jos, sunt prezentate câteva recomandări pentru a alege băutura potrivită pentru un business.

Cuprins:

1. Cea mai bună vodkă – Top 3

1.1. Cea mai bună vodkă rusească

1.2. Vodka cea mai bună din Franța

1.3. Cele mai bune vodka din alte țări

1.4. Cea mai bună vodkă poloneză

2. Vodkă bună – cele mai importante criterii de selecție

3. Mărci de vodkă bune recomandate de WPG.ro

3.1. Marca Belvedere

3.2. Marca Grey Goose

3.3. Marca Beluga

4. Cum se servește și cum se depozitează vodka pentru o utilizare optimă

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre vodkă

 

1. Cea mai bună vodkă – Top 3

Orice afacere care se respecta și care își respectă clienții alege produse de calitate de la branduri recunoscute, iar când apare întrebarea care este cea mai bună vodkă care poate fi adăugată în portofoliu și care sunt criteriile de selecție, răspunsul este că există mai multe modalități prin care poate fi aleasă. În același timp, este recomandat să se meargă pe mai multe opțiuni, astfel încât să se creeze o plajă mai largă de produse ce pot răspunde nevoilor unei categorii mai mari de clientelă.

În acest scop, iată un top al celor mai bune mărci de vodkă:


 

Produs

Belvedere Vodka

Grey Goose

Vodka Beluga Noble







Despre

Obținută după o rețetă tradițională veche de 600 de ani, aceasta este una dintre cele mai bune mărci de vodkă poloneze la momentul actual.

Lansat prima dată pe piața din Statele Unite, aceasta a devenit primul brand de vodkă premium din lume în 1996.

Are un conținut de alcool de 40%.

Originară din Franța, aceasta băutură este una dintre cele mai apreciate din lume în acest moment.

Brandul a fost creat în anul 1990 vizând piața americană, iar în ultimii ani a devenit una din mărcile preferate de vodkă din Europa.

Are un volum de alcool de 40%.

Una dintre cele mai bune mărci de vodkă rusească, aceasta intră în categoria super premium.

Obținută din apa de la fântâni arteziene de o adâncime de 33 de metri și grâu.

O caracteristică specială a sa este modalitatea de tripla filtrare: prin cărbune, nisip și argint.

 






Avantaje

Gust bogat, fiind potrivită atât pentru a fi băută simplă datorita notelor de vanilie și piper alb.

Poate fi folosită și în prepararea de cocktailuri rafinate datorită dulceții data de gustul de migdale și nuci braziliene.

Obținută din ingrediente premium – grâu moale și apă de izvor Gensac, trece printr-un proces de distilare de 7 ori pentru o aromă deosebită.

Predomină gustul de migdale, lămâie și ananas, având un finiș ușor condimentat.

Gust bogat, dulce.

Finiș rafinat, echilibrat.

 

Minusuri

Prețul ridicat comparativ cu alte produse similare. 

Prețul ușor ridicat.

Una dintre cele mai scumpe băuturi din categoria sa de pe piață.


Vezi AICI prețul

Vezi AICI prețul

Vezi AICI prețul


1.1. Cea mai bună vodkă rusească

Deși pare că Rusia este țara în care își are originile vodka, se pare că această băutură a fost produsă mai întâi în Polonia în anul 1405, abia apoi fiind ,,adoptată’’ de ruși. Cu toate acestea, unele dintre cele cunoscute nume ale acestei băuturi aparțin în ziua de azi cele mai mari țări din lume ca suprafață. Printre ele se regăsesc:

Russian Standard Gold. Aceasta este una dintre cele mai bune mărci de vodkă rusești, care este vândută în mai bine de 85 de state ale lumii. Ceea ce deosebește Russian Standard Gold de alte firme din aceeași țară este rețeta sa bazată pe extractul de Ginseng Siberian, care îi oferă un gust unic, tonic.

Vodka Smirnoff. O altă marcă de vodkă rusească este Smirnoff, cu ale sale categorii Blue și Red. Prima se remarcă printr-un conținut de alcool de 50%, în timp ce a doua are un volum de 37.5%, fiind potrivită pentru realizarea de diverse băuturi alcoolice pentru femei. Fiind prima vodkă din lume filtrată prin cărbune, aceasta a pus bazele procesului de distilare continuă.

Vodka Stalinskaya. Cu un gust unic, care îmbină aroma alunelor de pădure cu cea a piperului și cerealelor de cea mai bună calitate, această marcă pune pe piață o gamă variată de băuturi, printre care Stalinskaya Blue, Red, Șilver și Gold, ceea ce o face o alegere foarte potrivită pentru orice afacere din domeniul barurilor și restaurantelor.

1.2. Vodka cea mai bună din Franța

În ultimii ani, Franța a devenit un lider mondial în ceea ce privește producția de vodkă, mărcile din aceasta țară vizând piețele premium și super premium. De aceea, de aici se poate spune că provine și unul dintre cele mai bună tipuri de vodkă din lume: Grey Goose. În afara acesteia, pe aceeași listă selectă se regăsesc și:

Cîroc. Aceasta este probabil una dintre cele mai bune mărci din lume de vodkă, unicitatea să constând în ingredientul său de bază: strugurii. Cu un gust tare, dar proaspăt, Cîroc este definiția rafinamentului atât atunci când este servită simplă, dar și în cocktailuri.

Mont Blanc. Obținută din grâu din regiunea franțuzească Picardie, vodka Mont Blanc se remarcă prin dulceață și transparență, fiind în același timp fresh și catifelată. Aceasta se obține în urma a 5 etape de distilare, ceea ce îi oferă o claritate absolută.

1.3. Cele mai bune vodka din alte țări

Într-un bar sau restaurant, oricât de mic sau mare, varietatea joacă un rol important în atragerea și reținerea clientelei. În acest fel, se poate respecta atât cererea, cât și bugetul consumatorilor. Și pentru că vodka cea mai bună este cea despre care spune clientul că este, iată câteva opțiuni iubite pe piața din România:

Vodka Absolut Blue. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și băute mărci de vodkă din lume. De origine suedeză, Absolut Blue a fost lansată pentru prima dată pe piața americană în New York, devenind rapid una dintre cele mai populare la nivel mondial. Un alt aspect important legat de ea este că nu are zahăr adăugat, ceea ce o face una dintre preferatele doamnelor și domnișoarelor care țin la siluetă.

Vodka Finlandia. Din țara vecină Suediei, a apărut pentru prima dată în anul 1970 Finlandia, una dintre cele mai populare mărci băute în Romania. Obținută din orz și apă glaciară, aceasta a fost și prima vodkă vândută în Statele Unite din peninsula Scandinavă. Pentru a se prezenta sub forma sa pură, aceasta trece prin nu mai puțin de 200 de etape de distilare.

Amber Gold. Țările baltice sunt unele dintre cele mai cunoscute producătoare de vodkă, iar Amber Golden provine din Letonia, având o calitate deosebită la un preț foarte accesibil. Ceea ce o definește este procesul de filtrare care presupune chihlimbarul și aurul în ultima etapă.

Au Original. Una dintre embleme Angliei, vodka Au Original se adresează finilor cunoscători ai acestei băuturi rafinate. Filtrată prin aur după cele 5 etape de distilare, aceasta poate fi servită ca atare, însă poate fi și unul dintre cele mai bune ingredient dintr-un Martini savuros.

Crystal Head. Cu adevărat unică în modalitatea de prezentare, aceasta este una dintre mărcile de vodkă premium din Canada. Obținută din porumb și filtrată cu ajutorul cristalelor semiprețioase, Crystal Head îmbină gustul cerealelor cu notele fresh ale citricelor.

1.4. Cea mai bună vodkă poloneză

Polonia nu poate lipsi de pe lista celor mai mari și mai bune producătoare de vodkă bună din lume. Printre mărcile consacrate provenite din această țară se regăsesc:

Wyborowa. Vândută în peste 70 de tari de pe mapamond, aceasta este una dintre cele mai bune vodci din Europa, fiind obținută în mod tradițional din secară. Wyborowa are un gust proaspăt și bogat în care predomină aroma nucilor.

Ultimat Vodka. Aceasta este unică în lume prin faptul că este obținută din cartofi, grâu și secară. Mai mult, Ultimat intră în categoria vodcii ultra premium fiind apreciata în cele mai înalte cercuri.

Zubrowka Biala. Inspirată din iarba din pădurea Bialowieza, Zubrowka Biala este obținută din grâu și este distilată de 6 ori până să treacă prin singura filtrare de platină poloneză.

 

2. Vodkă bună – Cele mai importante criterii de selecție

Care e cea mai bună vodkă și care sunt criteriile de selecție după care se pot orienta managerii și proprietarii de afaceri în alegerea produselor? Din mulțimea de condiții, iată care sunt cele mai importante:

Gustul. În portofoliul unei afaceri trebuie să se regăsească cât mai multe tipuri de băuturi care să fie clasificate după gust. În ceea ce-l privește pe cel al unei mărci bune de vodkă, acesta trebuie să fie tare, dar rafinat și să aibă note care să iasă în evidență.

Brandul. Fiecare marcă de vodkă are propria semnătură în ceea ce privește modalitățile de obținere, iar cunoscătorii fini ai acestei băuturi sunt la curent cu felul în care fiecare producător lucrează și procedeele pe care le folosește pentru a-și desăvârși produsul.

Varietatea de sub-produse. O vodkă bună poate avea mai multe categorii de sub-produse, care prin diverse combinații se pot obține și alte băuturi. Pentru o afacere este important să aibă în portofoliu atât produsul original cât și derivate ale acestuia pentru a răspunde unei varietăți mai mari de clienți, printre care și doamnele care preferă cocktailurile. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru diverse evenimente.

Prețul. Deși cea mai bună vodkă nu trebuie să fie cea mai scumpă, costul acesteia se reflectă de cele mai multe ori în calitatea sa. De la ingredientele folosite, procesul de obținere și până la prezentare, toate contribuie la crearea unor produse premium cu gust desăvârșit.

Piața și tipurile de clienți vizate. Băuturile, indiferent dacă este vorba despre vin, bere sau orice altă categorie, trebuie să fie aleasă și după modelul de business, specificul și clientele căreia i se adresează. În portofoliul unei firme se pot regăsi atât mărci de vodkă premium, cât și unele mai accesibile, astfel încât să acopere o plajă cât mai largă de clienți.

Referitor la cea mai bună vodkă din lume, gusturile sunt împărțite, astfel că pentru fiecare persoană poate exista un anume brand care să bifeze toate cerințele de mai sus, de aceea este important ca în gama unei afaceri să existe loc pentru fiecare preferință.

3. Mărci de vodkă bune recomandate de WPG.ro

Industria băuturilor alcoolice este foarte dezvoltată, dar și dinamică, existând foarte multe branduri care se fac remarcate prin diverse premii, certificate internaționale sau recunoașterea unor specificații proprii și care se pot schimba de la an la an, așadar, atunci când afacerile își aleg produsele, pot merge pe cercetări și studii de piață, dar și pe recomandări ale distribuitorilor cum este WPG, care pune la dispoziția clienților sortimente variate din mai multe categorii de băutură, printre care și vodka.

Există o gamă destul de mare de mărci de vodkă în lume, acestea deosebindu-se una de cealaltă prin modalitatea de obținere, de filtrare, numărul de distilări, dar și prin ingrediente. Cu toate acestea, mulți oameni au anumite preferințe, iar la nivel următoarele 3 s-au făcut cunoscute prin rafinamentul lor: Belvedere, Grey Goose și Beluga.

3.1. Marca Belvedere

Belvedere este o marcă de vodkă poloneză, firma producătoare având la bază o experiență de 600 de ani. Brandul european este unul de tradiție, produsele sale fiind distilate de mai multe ori pentru a atinge un grad de puritate cât mai mare. Cuvintele care descriu cel mai bune aceste băuturi sunt rafinamentul, gustul desăvârșit și chiar luxul.

3.2. Marca Grey Goose

Una dintre mărcile de lux, vodka Grey Goose își are originile în Franța. Lansată în anul 1996, firma producătoare și-a propus încă de la început să cucerească una dintre cele mai mari piețe: Statele Unite. Fondatorul brandului, Francois Thibault, supraveghează personal procesul de producție, ceea ce le oferă consumatorilor siguranța unui gust desăvârșit și un caracter complex și rafinat.

3.3. Marca Beluga

Direct din inima Rusiei, mai precis de la distileria Mariinsk din Siberia, sortimentele acestei mărci de vodkă sunt realizate din apa pură a izvoarelor siberiene și din malț. Pentru iubitorii produsului original, Beluga este cea mai buna alegere atunci când vine vorba despre gustul inconfundabil și tăria sa.

Un alt element distinctiv al acestei mărci este ambalajul care este decorat manual, ceea ce îi oferă aspectul premium.

4. Cum se servește și cum se depozitează vodka pentru o utilizare optimă

Vodka este una dintre băuturile care se consumă singură sau care poate fi folosită în cocktailuri, în funcție de preferințe. Atunci când este consumată ca atare, ea trebuie servită la temperatura camerei în shot-uri, din cauza tăriei sale.

Nu există o etichetă anume legată de felul în care se consumă, astfel că părerile sunt împărțite, rușii, cei mai mari iubitori ai acestei băuturi preferând să o bea dintr-o dată, însă la fel de acceptat este și ca ea să fie savurată cu înghițituri mici. Aceasta poate fi alăturată unor gustări din pește, dar și deserturilor, creând un echilibru gastronomic.

Vodka poate fi consumată cu sau fără gheață, însă atunci când se merge pe cea de-a doua variantă, recomandarea este ca cea din urmă să fie obținută din apă pură. Atunci când nu există această opțiune, un truc util este acela de a ține paharele în congelator până ajung la o temperatură destul de scăzută pentru a răci și băutura destul de repede.

În ceea ce privește depozitarea acesteia, înainte de a fi scoasă pentru consum, este recomandată păstrarea sa la temperaturi de 8-10 grade. Aceasta poate fi ținută și în frigidere, căci datorită conținutului mare de alcool, nu va îngheța.


Cea mai bună vodkă este cea care îndeplinește toate cerințele unui client și, de cele mai multe ori, un singur sortiment nu este de ajuns. De aceea, în aprovizionare, o afacere care servește băuturi este recomandat să aibă o gamă cât mai mare de produse. Mărcile prezentate mai sus sunt nu doar variate, ci răspund și tuturor bugetelor și sub-produselor care pot fi utilizate pentru ca barurile și restaurantele să își poată diversifica meniul de băuturi.

Surse foto: WPG.ro, Pexels.com

<h2> Întrebări și răspunsuri frecvente despre vodkă </h2>

1. Care este numărul minim de băuturi precum vodka pe care un bar sau restaurant ar trebui să le aibă în portofoliu?

Nu există un număr minim de băuturi pe care o afacere trebuie să îl aibă în portofoliu, acesta trebuind să fie stabilit în funcție de numărul de clienți și cerință.

2. De câte feluri este vodka?

Vodka poate fi pură sau aromată, multe dintre sortimentele actuale având destul de multe arome.

3. Mai este vodka o băutură populară?

Da, vodka rămâne una dintre cele mai populare băuturi spirtoase din lume, surclasând whisky-ul, romul și bourbon-ul.

4. În ce cocktailuri poate fi folosită vodka?

Printre cele mai cunoscute cocktailuri pe baza de vodkă sunt Cosmopolitan, Martini și Sex on the Beach.

5. Prin ce se deosebește o vodkă bună de una de slabă calitate?

Printre aspectele de care se poate ține cont în achiziționarea unei vodci de calitate se numără claritatea, aroma și modalitatea de filtrare.