Cel mai bun coniac
Coniacul este considerat a fi o băutură sofisticată, ce poate fi savurată sec sau în diferite cocktailuri delicioase, care nu poate lipsi din barurile și restaurantele de specialitate. În articolul de mai jos se poate cerceta amănunțit un top al celor mai bune produse, fabricate de mărci de renume și se pot descoperi informații utile despre alegerea corectă a celui mai bun coniac, dar și despre cum se servește această băutură în așa fel încât să fie savurată la adevărata sa valoare.
Cuprins:
1. Cel mai bun coniac - Clasificare TOP 3
1.1. Cel mai bun coniac V.S.
1.2. Cel mai bun coniac V.S.O.P.
1.3. Cel mai bun coniac X.O.
2. Cum se alege cel mai bun coniac
3. Mărci recomandate de wpg.ro
3.1. Marca Dobbe
3.2. Marca Braastad
3.3. Marca Hennessy
4. Cum se servește coniacul și alte detalii utile
5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre coniac
1. Cel mai bun coniac - Clasificare TOP 3
Coniacul este o băutură alcoolică tare, de tip brandy, ce se obține în urma distilării diferitelor tipuri de vinuri și care se păstrează în butoaie de stejar. Conține circa 30-65% alcool, ceea ce îl face să fie un digestiv extraordinar. Pe piață există diferite tipuri de cognac, în funcție de calitatea sa evidențiindu-se: coniacul V.S. (maturat cel puțin doi ani de zile), coniacul V.S.O.P. (maturat patru ani, calitatea ingredientelor fiind superioară), X.O. (a stat în butoaie cel puțin 6 ani).
1.1. Cel mai bun coniac V.S.
Coniacul V.S. sau ”very special” este o băutură care a fost maturată cel puțin doi ani de zile, așadar poate fi încadrată în categoria coniacurilor foarte tinere. Poate fi recunoscut și prin cele trei stele de pe sticlă.
Coniacul are alcool 40%, este de tip V.S., are vechime 3 ani și provine din regiunea Cognac a Franței.
Coniacul provine din Franța, din zonele cele mai prestigioase ale regiunii Cognac, fiind îmbătrânit în butoaie de stejar atent selecționate. Sticla are 0,7L, iar conținutul de alcool este de 40%.
Coniacul are o vechime de 2 ani, provine din Franța. Culoarea este cea a chihlimbarului strălucitor. Este un pic amar la final, cu notă de grapefruit alb.
1.2. Cel mai bun coniac V.S.O.P.
Coniacul V.S.O.P. sau ”very superior old pale” este maturat, ingredientele sale fiind de calitate superioară. Nu are culoare coniacului V.S., dar are vechime mai mare, de cel puțin patru ani, lemnul butoaielor în care este păstrat având o vârstă mare și fiind mai uscat.
Recas Muse Eclipse 1er Cru VSOP 0.7L
Produsul face parte din categoria V.S.O.P. și este un coniac românesc ce conține struguri cultivați în regiunea Grande Champagne din Franța. Are o vârstă de cel puțin patru ani.
Produsul are 40% alcool, provine din Franța și face parte din categoria V.S.O.P.
Coniacul are 40% alcool, este franțuzesc și a primit medalie de aur IWSC.
1.3. Cel mai bun coniac X.O.
Coniacul X.O. este numit și ”extra old”, fiind o băutură care a stat în butoaie cel puțin 6 ani. Durata medie de îmbătrânire este de 20 de ani. Coniacul X.O. este foarte apreciat de cunoscători, dar prețul său poate fi unul destul de mare.
Coniacul este de tip X.O., medaliat cu aur și argint la diferite competiții de profil, are 40% alcool și provine din Franța. Are culoarea aurie a chihlimbarului, miros de flori cu parfum de pâine prăjită și scorțișoară, gust subtil, rotund, corpolent și armonios.
Coniacul face parte din categoria X.O., a fost produs în Franța, în regiunea Cognac.
Coniacul aparține uneia dintre cele mai mari case de cognac din lume, cu o tradiție de peste 300 de ani și a fost obținut din eaux de vie din zona Borderies si Grande Champagne.
2. Cum se alege cel mai bun coniac
Alegerea celui mai bun coniac trebuie să se facă în funcție de recomandările specialiștilor, de părerile altor clienți satisfăcuți de produsele achiziționate, dar și de unele criterii esențiale, cum ar fi:
Tipul de cognac. Pe piață există diferite tipuri: V.S, V.S.O.P. și X.O. Coniacul V.S. are pe etichetă trei stele, ceea ce îl face extrem de ușor de identificat, este mai tânăr și poate fi folosit inclusiv pentru prepararea de cocktailuri delicioase. Coniacul V.S.O.P. are o vechime de patru ani, pe când cel X.O de cel puțin șase ani, putând ajunge până la 20 de ani;
Regiunea de proveniență. De exemplu, una dintre cele mai apreciate regiuni este Grande Champagne, așa că dacă băutura aleasă este fabricată din struguri recoltați de aici, atunci clientul va ști că va savura un coniac cu un trecut prestigios;
Stele. Acest aspect este considerat mai degrabă unul romantic, fiind legat de recolta bogată de struguri a anului 1811, care s-ar fi datorat căderii unei comete. În funcție de acest criteriu, coniacul se împarte în trei categorii: 3, 4 și 5 stele. Coniacul de trei stele înseamnă că a fost îmbătrânit trei ani, cel de patru stele că are un timp de îmbătrânire de patru ani și cel de cinci stele că a stat în butoaiele de stejar cinci ani;
Modul de servire. Unele tipuri de cognac trebuie servite în anumite forme de pahar pentru a putea fi savurate la adevărata valoare. În general, sunt preferate paharele de tip lalea sau balon, mai late în partea de jos și mai înguste în partea de sus. Specialiștii consideră că aroma va fi mult mai puternică dacă băutura va fi servită în acest mod;
Prețul. Cu cât un coniac este mai vechi și aparține unui brand cu o istorie în domeniu, cu atât costurile acestuia vor fi mai mari. Dacă se dorește a se achiziționa coniac doar pentru cocktailuri, atunci investiția poate fi una mult mai mică.
3. Mărci recomandate de wpg.ro
În magazinul wpg.ro există o ofertă extrem de bogată de coniacuri fine, care sunt produse de branduri de renume în domeniu, cum ar fi Dobbe, Braastad, Hennessy, Courvoisier, Gautier, Frapin etc.
3.1. Marca Dobbe
Casa Dobbe produce coniac din anul 1700, remarcându-se la nivel mondial prin calitatea impecabilă a produselor sale. Conacul familiei este situat în satul Salignac sur Charente, în vecinătatea regiunii Cognac. Brandul se remarcă prin cele șapte tipuri de coniacuri excepționale, ce se învechesc în butoaie de stejar Limousin, prin ingredientele de calitate și prin premiile numeroase.
3.2. Marca Braastad
Braastad este o marcă de coniac apărută în 1913, în regiunea Petite Champagne din Franța, ce aparține firmei Arcus SA din Norvegia. Se remarcă astăzi prin coniacurile X.O. considerate cele mai de calitate din regiunea Cognac.
3.3. Marca Hennessy
Brandul a fost înființat de Richard Hennessy cu sediul la Cognac și este considerat unul dintre cele patru mari branduri care reușesc să asigure circa 85% din coniacul mondial. A fost înființat în 1765 și din acel moment au fost create cele mai elegante sortimente. Se cunoaște faptul că fondatorul a fost cel care a creat primul V.S.O.P. la cererea regelui Angliei.
4. Cum se servește coniacul și alte detalii utile
Experiența servirii coniacului trebuie să fie una elegantă, în acord cu tipul de clienți care consumă această băutură deosebită. Se folosesc pahare speciale, cu formă rotunjită, cu gură mai mică pentru ca aromele să fie concentrate, iar băutura să fie savurată la valoarea maximă. Înainte de a se turna băutura, paharul se încălzește cu apă fierbinte, iar apoi se golește și se usucă.
Coniacul poate fi băut în orice moment al zilei, sec sau în cocktailuri. O băutură de tip X.O., totuși, nu va fi niciodată amestecată într-un cocktail. Printre cele mai populare băuturi de acest gen se numără Sidecar (coniac, lichior de portocale și suc de lămâie), Metropolitan (coniac, vermut roșu, dulce, bitter și sirop de cireșe), Sazerac (coniac, zahăr, absint și bitter). Alături de coniac se pot servi gustări sărate sau dulci: fructe de mare, pateuri, măsline, somon, carne albă, cașcaval, ciocolată, frișcă, sucuri etc.
În concluzie, coniacul trebuie să fie ales după o atentă cercetare a ofertei existente pe piață, în așa fel încât să se descopere care sunt brandurile ce merită să fie încercate și savurate cu ocazia diferitelor evenimente.
Surse foto: wpg.ro, pexels.com.
Întrebări și răspunsuri frecvente despre coniac
Care este cel mai bun coniac?
Cel mai bun cognac este cel X.O. pentru că este mai vechi, având o perioadă de maturare de cel puțin șase ani.
Cum se servește un coniac bun?
Un coniac bun se bea într-un pahar special, la temperatura camerei.
Cum se alege cel mai bun coniac?
Cel mai bun coniac trebuie să fie ales în funcție de tip, zona de proveniență, modul de servire, brand, preț.
Ce anume îi oferă culoare coniacului?
Lemnul butoiului de stejar este cel care transferă tanin, gust și culoare. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai închis la culoare.
Câte tipuri de coniacuri există în comerț?
Pe piață există trei tipuri de coniacuri: V.S., V.S.O.P. și X.O.
Lăsați un comentariu