Cel mai bun rom
În cadrul listei de băuturi preferate a oricărui iubitor de alcooluri fine, romul se situează cu siguranță în top. Fiind un lichior obținut din fermentarea și distilarea trestiei de zahăr și având o concentrație de alcool de până la 40%, „băutura marinarilor” se distinge prin gustul său dulce și ușor lemnos, dar și prin varietatea de arome pronunțate în care poate fi găsit, de la tonuri cremoase de caramel sau cocos, până la nuanțe tropicale de banane, mango sau ananas.
În ceea ce privește istoria sa, romul este originar din Indiile de Vest, fiind pentru prima oară descoperit în Barbados și datând încă de la mijlocul secolului al XVII-lea, în jurul anului 1650. Doar 5 ani mai târziu, a devenit băutura preferată a marinarilor britanici după cucerirea Jamaicăi, croindu-și astfel drumul și pe continentul european. Astfel, romul este considerat a fi cea mai veche băutură spirtoasă din întreaga lume, devenind chiar o tradiție pentru țări precum India, Marea Britanie, Jamaica sau Panama.
Cu o astfel de istorie bogată în spate, nu este de mirare faptul că romul reprezintă băutura preferată a unei categorii foarte largi de persoane, fie acestea cunoscătoare a băuturilor fine, fie doar băutori ocazionali. Tocmai din acest motiv, niciun meniu de bar sau restaurant nu poate fi considerat complet dacă nu cuprinde în oferta sa și această spirtoasă dulce și aromată.
Dacă manageriezi propriul tău local sau dacă te ocupi cu aprovizionarea unei astfel de locații, este important să cunoști anumite detalii de bază despre rom pentru a putea alege cele mai calitative sortimente pentru clienții tăi. Află din continuarea acestui articol atât ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când îți pregătești oferta de băuturi, cum se bea și cum se servește romul, dar și câteva recomandări de rom calitativ pregătite cu atenție de către echipa noastră, special pentru tine.
Cuprins:
Cel mai bun rom - clasificare TOP 3
1.1. Cel mai bun rom dark
1.2. Cel mai bun rom light
1.3. Cel mai bun rom cu arome
Cum alegi cel mai bun rom
Mărci de rom bun recomandate de către WPG.ro
3.1. Marca A.H.Riise
3.2. Marca Diplomatico
3.3. Marca Grand Kadoo
Cum se bea și cum se servește cel mai bun rom
Întrebări și răspunsuri frecvente despre cel mai bun rom
1. Cel mai bun rom - clasificare TOP 3
Fiind o băutură spirtoasă dulce și aromată, romul poate fi savurat atât în mod individual, cât și în combinații cu alte tipuri de băuturi alcoolice, non-alcoolice sau siropuri. Printre cele mai populare tipuri de cocktailuri care au la bază romul se numără daiquiri, mojito, pina colada sau california surfer. Cu toate acestea, pentru a putea prepara cocktailuri cu adevărat delicioase, pe gustul oricărei tipologii de clientelă, calitatea componentelor, mai ales în ceea ce privește băuturile alcoolice, este esențială. Iată care sunt recomandările pe care ți le-am pregătit:
1.1. Cel mai bun rom dark
În mod tradițional, romul dark este considerat a fi romul cel mai închis la culoare, putând fi găsit pe piață în nuanțe de maro, roșu închis sau chiar negru. Culoarea sa specifică se datorează procesului de îmbătrânire mai îndelungat, dar și adaosului de zahăr caramelizat sau melasă. În comparație cu romul alb sau gold, sortimentele dark se caracterizează printr-un gust mai intens, deseori mai dulce.
A.H.Riise Non Plus Ultra Black Edition Rom
1.2. Cel mai bun rom light
Romul light, cunoscut și sub denumirea de „rom alb” sau „rom argintiu”, este un tip de rom învechit pentru perioade mai scurte de timp. Transparența și claritatea sa se datorează atât timpului redus de învechire, cât și filtrării suplimentare prin filtre de cărbune. Comparativ cu romul negru, romul light nu este atât de intens din punctul de vedere al gustului și, în general, are un miros mult mai slab și mai delicat. Din acest motiv, nu este foarte popular ca băutură individuală, fiind cel mai des folosit ca bază pentru cocktailuri, precum Mojito sau Daiquiri.
1.3. Cel mai bun rom cu arome
Romul cu aromă sau flavored rum este, în termeni simpli, rom alb la bază, căruia i-au fost adăugate diferite tipuri de arome, siropuri sau zahăr. Cele mai comune arome sunt cele dulci și fructate, însă poți găsi pe piață și sortimente de rom mai fresh, cu lămâie, cafea sau cânepă. În general, concentrația de alcool din romurile aromate este mai scăzută decât în cazul celor clasice, rareori depășind 40%. În funcție de gusturile proprii, poate fi savurat atât individual, cât și în diverse tipuri de cocktailuri.
2. Cum alegi cel mai bun rom
Pe cât de popular este romul în rândul iubitorilor de băuturi alcoolice, pe atât de diversificate sunt sortimentele în care acesta poate fi găsit pe piață. De la origini diverse, la diferențe de tărie, de gust, de culoare sau de miros, există o arie foarte extinsă care poate fi explorată în ceea ce privește această băutură spirtoasă dulce. Iată care sunt aspectele de care îți recomandăm să ții cont atunci când urmează să achiziționezi unul sau mai multe sortimente de rom pentru afacerea ta:
Originea
Fiind, în mod clasic, originar din Indiile de Vest și fiind specific unor țări precum Barbados, Jamaica sau Cuba, romul poate fi, în prezent, realizat în absolut orice colț al lumii. Dacă îți dorești să achiziționezi un rom tradițional, îndreaptă-te către sortimente produse în Venezuela, Insulele Caraibe sau chiar Filipine, iar dacă preferi inovația, Danemarca se situează cu siguranță în topul producătorilor din ultimul deceniu.
Gustul și modul de folosire
Sortimentele de rom sunt atât de variate, încât poate fi dificil să alegi un preferat. Înainte de a face achiziția, gândește-te la ce direcție ți-ai dori să experimentezi din punctul de vedere al gustului. Ai vrea să încerci câteva sortimente cu un gust mai intens, care să poată fi savurate individual? Atunci îndreaptă-te către romul negru. Îți dorești, în schimb, un tip de rom mai dulce, care să poată fi folosit ca bază pentru cocktailuri? În acest caz, romul alb, cel spiced și cel aromat sunt cele mai potrivite.
Tăria
Deși majoritatea sortimentelor de rom nu depășesc concentrația de 45% alcool, există pe piață și numeroase ediții mai tari, precum romurile overproof, care pot ajunge inclusiv la o tărie de 75 de grade. În general, romurile îmbătrânite sunt mai slabe, în timp ce sortimentele tinere au în componență un procentaj de alcool mai ridicat.
Prețul
Prețul este, cu siguranță, un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de orice achiziție. Dacă îți dorești să achiziționezi sortimente mai rare, mai bogate în arome, de la branduri cu tradiție îndelungată în industrie, trebuie să fii pregătit pentru o investiție mai mare. Dacă, în schimb, ai nevoie de sortimente de rom pentru cocktailuri, există numeroase branduri clasice, precum Bacardi, care nu necesită o investiție atât de mare, oferindu-ți, în același timp, calitate asigurată.
3. Mărci de rom bun recomandate de către WPG.ro
În ceea ce privește romul, există numeroase branduri cu o istorie mai îndelungată sau mai tânără pe piață - unele care mizează pe calitatea tradițională, altele care își propun să aducă inovația. Deși cel mai cunoscut brand de rom la scară largă este, fără semne de întrebare, Bacardi, industria acestei băuturi atât de îndrăgite în toate colțurile lumii nu se limitează doar la el. Iată care sunt alte trei nume care fac parte din lista celor mai apreciați producători de rom din lume:
3.1. Marca A. H. Riise
Compania A. H. Riise Spirits este o companie de origine daneză, brandurile premium de rom A. H. Riise și Santos Dumont fiind ambele incluse sub umbrela sa. Istoria acesteia izvorăște încă din secolul al XIX-lea când, în anul 1838, farmacistul și comerciantul Albert Heinrich Riise, personalitate însetată de cunoaștere și aventură, își începe călătoriile în jurul lumii. În mijlocul explorărilor sale, acesta se stabilește în Indiile de Vest, în insula Saint Thomas, unde descoperă numeroase noi specii de plante și condimente, dar și noi procedee de distilare a romului.
Fiind numit de către Guvernul Danez farmacistul oficial al insulei, acesta începe să fabrice, inițial, rom în scopuri medicinale, ca un tratament pentru durerile de stomac. La scurt timp după, însă, „medicamentul” său devine atât de popular, încât începe să fie consumat și în scop recreativ. În anul 1893, compania A. H. Riise este decorată cu primul său premiu internațional, la World Exhibition în Chicago. Din acel moment, brandul s-a extins rapid în toate colțurile lumii, inclusiv în Europa, reprezentând, în prezent, unul dintre cele mai originale și inovative mărci de rom din întreaga industrie. Cele mai faimoase și apreciate colecții ale acestui brand premium sunt XO Reserve Collection, Royal Danish Navy Collection, Ultra Premium Collection și XO Rum Cream Liqueurs.
3.2. Marca Diplomatico
Romul Diplomatico este originar din Venezuela, distileria care îi poartă numele fiind situată chiar la bazele Munților Anzi. Este un brand relativ tânăr pe piață, fiind înființat în a doua jumătate a secolului precedent, în anul 1959, ca o mică afacere de familie. Crearea brandului a fost inspirată de Don Juan Melendez, „Don Juancho”, o figură aproape mitologică în cultura din Venezuela. Potrivit legendelor, Don Juancho era un nobil venezuelan cu o fire aventurieră și un mare iubitor de rom, explorând lumea în căutarea secretelor care stau în spatele creării romului perfect. Portretul acestuia poate fi regăsit pe fiecare etichetă a sticlelor ce poartă semnătura Diplomatico, iar brandul se mândrește inclusiv în prezent cu cele 3 caracteristici care îi defineau personalitatea legendarului nobil explorator: angajament față de calitate, grijă la detaliu și, bineînțeles, pasiune incontestabilă față de producția de rom.
Fiind fondat ca o afacere de familie, brandul și-a păstrat aceleași valori de la origini și până în prezent. Inclusiv în ziua de astăzi, Diplomatico a rămas o afacere administrată din generație în generație, pentru cel mai înalt nivel de control al producției și calității. Cele mai cunoscute și apreciate colecții comercializate sub semnătura acestui brand sunt Reserva Exclusiva, Selección de Familia, Planas și Mantuano.
3.3. Marca Grand Kadoo
Grand Kadoo este un brand de rom ce își are originile în Barbados, inspirat fiind de tradiționalul Festival al Culturii Trestiei de Zahăr. Numele mărcii provine de la termenul „kadooment” care, în dialectul bajan, înseamnă „moment de bucurie și vitalitate”, valențe reliefate inclusiv în ambalajele vesele și pline de culoare ale sticlelor.
Fiind o afacere de familie, a cărei secrete sunt transmise din generație în generație, distileriile Grand Kadoo sunt situate într-o zonă liniștită, la o mică distanță de litoral. Afacerea a fost înființată relativ recent, în anul 2007, dar a cunoscut o creștere rapidă, ajungând, până în prezent, la vânzări de peste 15 milioane de sticle și devenind cel mai mare brand de rom al insulei Barbados. Colecțiile ce poartă semnătura Grand Kadoo se remarcă atât prin gustul fin și complex al romului clasic, cât și prin aromele ingenioase al sortimentelor spiced.
4. Cum se bea și cum se servește cel mai bun rom
Este deja binecunoscut faptul că romul poate fi servit atât simplu, cât și în combinații ingenioase de cocktailuri. Cu toate acestea, la fel ca orice altă băutură alcoolică, și consumul de rom ar trebui să respecte anumiți pași ai tradiției, pentru a putea fi savurat la potențialul său maxim.
Pentru a fi savurat ca băutură individuală, asemenea whiskey-ului, romul negru sau cel gold poate fi servit într-un pahar special, cu gâtul mai îngust, cu sau fără picior. Dacă are o tărie mai mare de 45%, poate fi diluat cu o cantitate mică de apă sau gheață pentru a scoate la suprafață aromele și notele de bază. Cu cât băutura este mai îmbătrânită, cu atât este recomandat să fie savurată mai mult, pentru a putea aprecia cu adevărat postgustul.
De asemenea, romul negru poate fi integrat într-o diversitate mare de cocktailuri delicioase, câteva dintre cele mai cunoscute fiind Rum & Cola, Cuba Libre sau Dark ‘n Stormy. De asemenea, romul dark poate fi folosit cu succes ca înlocuitor pentru whiskey în cocktailuri precum Manhattan sau Old Fashioned, pentru un plus de originalitate.
În ceea ce privește romul alb, acesta este cel mai des folosit ca bază pentru cocktailuri. Îl poți integra în mixuri celebre, precum Daiquiri, Pina Colada sau Mojito. Spiced rum sau romul aromat poate fi folosit în combinații delicioase cu apă tonică sau siropuri și băuturi alcoolice, însă poate fi folosit și pentru a adăuga un plus de aromă deserturilor precum tiramisu.
Având o istorie bogată și îndelungată în spate, romul se numără cu siguranță printre cele mai populare și îndrăgite băuturi din lume. Putând fi savurat atât sec, cât și în cocktailuri care mai de care mai delicioase, această spirtoasă aromată nu trebuie sub nicio formă să lipsească din meniul unui local sau magazin care pune confortul și preferințele consumatorului pe primul plan.
Surse foto: Unsplash.com, wpg.ro.
5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cel mai bun rom
În ce feluri poate fi băut cel mai bun rom?
Pentru că reprezintă o băutură atât de diversă și de complexă, romul poate fi savurat atât sec, mai ales dacă ne referim la sortimentele dark, cât și în diverse cocktailuri, precum Pina Colada, Mojito sau tradiționalul Daiquiri.
Câte feluri de rom există?
Pe piață pot fi găsite numeroase categorii de rom, cele mai cunoscute fiind romul negru, gold, light, spiced și flavoured.
Cu ce alte băuturi alcoolice mai poate fi combinat romul bun?
Pentru cocktailuri delicioase, romul poate fi combinat cu tequila, whiskey sau brandy.
Ce fel de pahare pot fi folosite pentru servirea celui mai bun rom?
Pentru o experiență de degustare completă, este recomandat ca romul să fie servit în pahare similare celor de whiskey, cu gura mai îngustă. În funcție de tipul de rom, pot fi folosite și pahare cu picioare și cu gura mai lată.
Care este diferența dintre romul spiced și cel flavoured?
Romul flavoured este, la bază, un rom alb ce poate fi îmbogățit cu zahăr și arome diverse, de la fructe și până la caramel sau cafea. Romul spiced este, la bază, rom gold, căruia i-au fost adăugate diverse condimente pentru a-i potența gustul, precum scorțișoară, rozmarin, ghimbir sau nucșoară.
Lăsați un comentariu