Cele mai bune băuturi alcoolice
Servirea băuturilor alcoolice de înaltă calitate este crucială în industria ospitalității. De la baruri și cluburi și până la restaurante, hoteluri și magazine de băuturi alcoolice, oferirea unei selecții bogate de băuturi alcoolice poate avea un impact semnificativ asupra succesului afacerii.
În acest articol, vom explora cele mai bune băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase precum whisky, coniac, brandy, vodcă, gin, rom, tequila și lichior, precum și berea, dar și sortimentele de vinuri spre care managerii și proprietarii de baruri, cluburi, restaurante sau de magazine de băuturi alcoolice ar trebui să se orienteze pentru o aprovizionare cu produse de calitate și care să satisfacă cerințele unei cât mai diverse și pretențioase clientele.
Cuprins
1. Cele mai bune băuturi alcoolice - Clasament top 3
1.1 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Spirtoase
1.2 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Vinuri
1.3 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Spumante
1.4 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Bere & Cidru
2. Cum să alegi cele mai bune băuturi alcoolice pentru aprovizionarea și derularea afacerii tale?
3. Mărcile de băuturi alcoolice bune recomandate de WPG.ro
3.1 Marca Curvoisier
3.2 Marca Prince Știrbey
3.3 Marca Veuve Clicquot
4. Băuturi alcoolice bune: principalele trenduri de consum și preferințe ale consumatorilor
5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre băuturile alcoolice
1. Cele mai bune băuturi alcoolice - Clasament top 3
Un prim top al băuturilor alcoolice include o varietate de licori de la cele mai renumite mărci și obținute după cele mai bune metode, păstrând rețetele originale, dar adaptând procesele la tehnologiile moderne.
1.1 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Spirtoase
Băuturile spirtoase se remarcă prin conținutul ridicat de alcool și sunt degustate de o varietate de clienți în diferite ocazii, atât în restaurante de lux, cât și în baruri sau cluburi cu ocazia diverselor evenimente sau din pura plăcere a savurării unor arome extraordinare.
Dimple este probabil cel mai vechi brand al acestei băuturi spirtoase din lume aparținând ramurii originare, scoțiene. Acest whisky este un single malț pur scoțian cu origine Glenkinchie sau Linkwood. Un whisky de lux, de 15 ani vechime, cu un gust bogat, neted și complex. Mirosul de mango și condimente, alături de gustul dur la început, dar îmblânzit de notele de caramel de final, ajută la crearea unei experiențe unice propice unor cluburi și restaurante de elită.
Cognac Pierre Ferrand S.D.A. Selection Des Anges 0.7L
Provenit din celebra regiune viticolă Grande Champagne a Franței, acest cognac este o capodoperă și o îngemănare a experienței a nu mai puțin de cinci generații de maeștri pivniceri. Cu un proces foarte lung de maturare, de 30 de ani, băutura satisface gusturile celor mai rafinați și exigenți cunoscători și iubitori ai coniacului fin. Procesul tradițional de distilare ”pe drojdie” lasă să se dezvăluie aromele de vanilie, violete, stejar, caise, iasomie, nucă și ciocolată alături de gustul mătăsos de cafea, lemn de cedru, vanilie caldă și miere pentru ca, la final, să intre în joc aroma de piele, lemn dulce și violetă. Aproape că nu există un coniac mai bun pe care un bar sau club să îl poată oferi unui client cu adevărat cunoscător.
Osborne Brandy Carlos I Solera Gran Reserva Ximenez 0.7L
Plecând dinspre patria coniacului, Franța, și îndreptându-ne mai la sud, spre regatul spaniol, este imposibil ca un restaurant sau un bar care se respectă să nu ofere clienților și posibilitatea degustării unui brandy de calitate. Iar pentru acest scop, brandy-urile de Jerez nu pot fi trecute cu vederea. Este și cazul acestui brandy al Casei Osborne, obținut prin atenta selecționare a celor mai bune vinuri de Jerez prin metode artizanale, de familie. Rezultatul distilării este maturat în butoaie de stejar american care au conținut anterior cele mai selecte vinuri de sherry. Rezultatul final este un brandy cu un buchet foarte aromat, dar elegant în aceeași măsură, cu note de cacao și vanilie.
Vodka Stolichnaya The Original 0.7L
Pentru clienții barurilor și restaurantelor care apreciază gustul zdravăn, puternic al spirtoaselor de origine rusească, vodka nu poate lipsi din vitrine sau stocuri. De aceea, această marcă de vodcă rusească care a început să producă încă din 1938 vodcă după standarde moderne, dar bazată pe tradiții seculare, este un bun adaos al stocurilor HoReCa. Stolichnaya este o vodka clasică, netedă, bazată pe fermentația cerealelor (grâu și secară) timp de 60 de ore. Lichidul este distilat de trei ori și filtrat prin nisip, cărbune și cuarț, obținându-se o licoare spirtoasă care amintește de spiritul slav dur, dar, în același timp, melancolic, notă sugerată de îndulcirea asprimii băuturii cu aromele de coji de fructe și citrice care pot fi întâlnite în notele finale.
În ceea ce privește ginul, nu există bar sau restaurant care să nu trebuiască să aibă în stocurile proprii o rezervă adecvată a acestei băuturi spirtoase care sta la baza a numeroase cocktail-uri. Ginul Beefeater este obținut din cele mai bune ingrediente, este autentic londonez și oferă un gust puternic de ienupăr cu note de citrice. Savurat mai ales în combinația de Gin & Tonic, această băutură este un must have pentru domeniul HoReCa.
Rom Havana Club Seleccion de Maestros 0.7L
Romul este o băutură spirtoasă gustată atât simplu, cât și în combinație în diverse cocktailuri de bar. Acest rom Havana, unul dintre cele mai apreciate branduri la nivel mondial, este o selecție a celor mai bune sortimente de rom maturate în butoaie de stejar. Este o băutură spirtoasă echilibrată, cu arome intense de fructe uscate, caramel, cacao, condimente și cu unele note fine, dulci și lemnoase.
Lichior Amaretto Adriatico Roasted 0.7L
Lichiorurile sunt băuturi spirtoase mai dulci, care sunt apreciate în special de clienții de sex feminin ai barurilor și restaurantelor și poate fi servită atât la evenimente de zi, cât și de seară. Acest lichior cu arome de migdale, cacao și cafea, ușor picant și vanilat este rezultatul ideilor lui Jean-Robert Bellanger, care dorește să schimbe vechile tradiții de realizare a celebrelor Amaretto italiene printr-un produs autentic natural și migălos de realizat.
Din oferta oricărei unități HoReCa nu ar trebui să lipsească băuturile tradiționale, în special acolo unde se servesc preparate culinare cu specific local. Această pălincă ardelenească este produsă de distileria Baricz din Joseni și este încadrată la categoria premium în privința calității. Aromele de caise românești, precum și parfumul autentic rezultat în urma unei rețete tradiționale de preparare sunt garanția aprecierii clienților consumatori.
Ceea ce nu trebuie să lipsească din stocurile barurilor, restaurantelor și cluburilor este tequila, deoarece este o băutură spirtoasă care este gustată de public, mai ales în cadrul petrecerilor, sub formă de shot-uri sau în amestec de tip cocktail. Tequila Volcano Blanco este realizată pe bază de agave cultivate la poalele vulcanului Tequila, care a erupt acum 200.000 de ani și fertilizată în regiunea Jalisco a Mexicului actual. Este o băutură complexă, cu arome de agave de cea mai bună calitate și accente de grapefruit și piper negru. Mirosul combină aceste note cu cele fructate de cireșe și pere cultivate în regiunea deluroasă a zonei menționate.
1.2 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria vinuri
Vinul este produs de mii de ani și este savurat în întreaga lume pentru gustul, aroma și semnificația sa culturală. Vinul este, de asemenea, o parte importantă a industriei ospitalității, majoritatea barurilor, restaurantelor și magazinelor de vinuri oferind clienților o selecție largă a acestei băuturi alcoolice.
Purcari Negru de Purcari Vintage 0.75L
Originea podgoriei Purcari, la crearea căreia și-au adus contribuția maeștri francezi ai secolului al XVIII-lea care au arendat pământurile mănăstirii Afon Zograf ( de pe teritoriul Republicii Moldova), este o garanție a unui vin roșu sec de calitate superioară. Strugurii recoltați manual, atent selecționați, vinificarea tradițională și maturarea în butoaie de stejar franțuzesc sunt ingredientele unui vin cu un gust deosebit care poate fi oferit cu succes clienților unui restaurant alături de specialități din gama brânzeturilor maturate sau de preparate culinare din carne de vânat.
Tohani Principele Radu Chardonnay 0.75L
Podgoria Tohani este situată în regiunea Dealu Mare, o zonă viticolă de mare tradiție, cu un climat excelent pentru creșterea viței de vie. Obținut din sortimentul de struguri Chardonnay, acest vin dedicat Principelui Radu al României este un soi alb, sec cu arome florale și gust seducător, cu unele accente citrice și lemnoase și care este potrivit alături de preparate din pește sau salate aperitive.
Tohani Valahorum Summer Wine Rose 0.75L
Îngemănare a trei crame și a trei stiluri de creație a vinurilor de calitate, această licoare, realizată prin metode vechi, chiar antice, prin păstrarea în amfore ceramice este o ofertă de nerefuzat pentru cei mai pretențioși dintre clienții unui restaurant sau ai unui magazin de vinuri care vrea să fie remarcat. Cupajul vinului este realizat din Busuioacă și Fetească Neagră - ca soiuri de struguri selecționați - rezultatul final fiind un vin ideal de servit vara.
1.3 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Spumante
Șampania și vinurile spumante, în general, sunt nelipsite în cazul unor evenimente speciale și sunt cerute de consumatori mai ales pentru zile onomastice sau pentru diverse alte evenimente sarbatorite la restaurant sau în cluburi.
Moet Chandon Imperial Brut 1.5L
O șampanie care este apreciată de secole, mai precis din 1743. Cu arome sofistificate și singura din lume care permite servirea la gheață, șampania de cupaj Moet Chandon Imperial Brut conține Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Tehnologia originală, tipic franțuzească, de preparare a șampaniei stă chezășie calității indiscutabile a acestei băuturi apreciate de cei mai extravaganți consumatori.
Purcari Cuvee De Purcari Rose Brut 0.75L
Una dintre cele mai cunoscute crame la nivel mondial din Republica Moldova, vine cu o propunere interesantă de vin spumant care face parte din colecția ”Cuvee De Purcari” creată cu aportul renumitului oenolog francez Jerome Barret. Cupajul - realizat din struguri Chardonnay și Pinot Noir prin metode tradiționale și maturarea la sticlă - oferă un spumant cu miros floral și gust de fructe de pădure.
Domeniile Panciu Spumant Blanc de Blancs 0.75L
Panciu este o regiune viticolă de renume a Vrancei, zona fiind renumită pentru șampania românească care poate ”ține piept” cu brio celor originale, franțuzești. Demonstrată din plin de-a lungul anilor prin numeroasele premii internaționale obținute, experiența oenologilor vrânceni se transmite și acestui Blanc de Blancs obținut din struguri Chardonnay. Buchetul aromatic cu note de flori albe de câmp, cu mireasma pâinii proapăt copate și cu unele note de mere verzi, pere, și nuci prăjie aduc complexitatea unui gust apreciat chiar și de către cei mai fini cunoscători ai șampaniei.
1.4 Cele mai bune băuturi alcoolice din categoria Bere & Cidru
Băuturile din gama berii și a cidrului sunt nelipsite din orice unitate de tip HoReCa sau din magazinele specializate. Asigurarea unei rezerve din cele mai bune băuturi alcoolice din aceste categorii este, prin urmare o cerință obligatorie pentru toți managerii sau proprietarii de baruri / restaurante / cluburi, distribuitori sau proprietari de magazine de specialitate.
Budweiser Lager American BAX 24 st. x 0.33L
O bere americană, blondă, filtrată, produsă după stilul și metodele de peste Oceanul Atlantic, acest sortiment este ideal pentru verile toride și se pretează atât pentru servirea la terase, cât și în cadrul cluburilor.
Pilsner Urquell BAX 24 st. x 0.33L
Provenită de la același producător care a dezvoltat primul pilsner din lume, această marcă cehească de bere aurie, cu un echilibru bun între gustul dulce și cel amar, cu o spumă cremoasă și densă, este preferată de majoritatea amatorilor de bere pentru aroma perfectă a unei băuturi alcoolice de calitate.
Berea mexicană de renume mondial, Corona, nu poate lipsi din inventarul barurilor, cluburilor și a magazinelor de comercializare de profil. Aromele răcoritoare și posibilitatea de a fi consumată cu felii de lime o fac un companion perfect pentru shoturi de tequila și pentru condimentarea petrecerilor.
2. Cum sa alegi cele mai bune băuturi alcoolice pentru aprovizionarea și derularea afacerii tale?
În calitate de proprietar sau de manager de bar, de restaurant sau de magazin de băuturi alcoolice, este esențial să selectezi cu atenție cele mai bune produse în beneficiul afacerii proprii și pentru atragerea clienților. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei decizii informate și să lucrezi eficient cu distribuitorii:
Stabilește-ți bugetul de achiziție. Înainte de a selecta și a procura băuturi alcoolice, este esențial să îți determini bugetul alocat acestei operațiuni. Acest lucru te va ajuta să îți restrângi opțiunile și să eviți cheltuieile excesive.
Alocă timp pentru înțelegerea bazei proprii de clienți. Cunoașterea bazei de clienți proprii sau targetați este crucială atunci când aprovizionezi barul, restaurantul sau magazinul cu băuturi alcoolice. Ia în considerare vârsta, sexul și interesele clienților pentru a te asigura că oferi produse care îi vor atrage și îi vor determina să revină.
Cercetează mărcile și produsele disponibile pe piață. Efectuează cercetări amănunțite asupra mărcilor și produselor pe care ești interesat să le achiziționezi. Citește recenziile, evaluările și feedbackul online de la clienți pentru a le evalua popularitatea și calitatea.
Lucrul cu distribuitorii. Stabilește și dezvoltă o relație de lucru puternică cu distribuitorii de băuturi alcoolice, deoarece aceștia pot oferi informații valoroase asupra tendințelor pieței și te pot ajuta să procuri produse de înaltă calitate. Comunică regulat cu distribuitorii pentru a te asigura că ești la curent cu noile produse și promoții.
Eșantionare de produse. Înainte de a cumpăra cantități mari de băuturi alcoolice, eșantionează-le pentru a te asigura că acestea respectă standardele tale de calitate. Cumpără loturi de test, oferă degustări personalului și clienților în cadrul unor evenimente organizate pentru a obține feedback-ul lor și pentru a determina care produse sunt cele mai populare și asupra cărora trebuie să te orientezi ulterior.
Concentrează-te pe calitate. Concentrează-te pe calitatea produselor în detrimentul cantității. Oferă o selecție atentă de produse, de înaltă calitate, care atrag baza principală de clienți a afacerii.
Ia în considerare combinațiile băuturilor cu alimentele servite. Mai ales în cazul unităților de tip HoReCa, ar trebui să fie luate în considerare specificul bucătăriei și preparatele culinare pe care le oferi pentru a alege băuturile alcoolice care se potrivesc cel mai bine cu acestea. Acest lucru te poate ajuta să creezi un meniu coerent și să îmbunătățești experiența generală clienților.
Urmând aceste sfaturi, te poți asigura că selectezi și cumperi cele mai bune băuturi alcoolice pentru afacerea ta. Acest lucru te poate ajuta să atragi noi clienți, să crești vânzările și să îți consolidezi o reputație puternică în industria ospitalității sau a vânzărilor acestor produse.
3. Mărcile de băuturi alcoolice bune recomandate de WPG.ro
3.1 Marca Curvoisier
Courvoisier este un brand de cognac tipic franțuzesc cu o istorie îndelungată. Primele coniacuri Courvoisier au fost realizate prin anul 1828. Compania Courvoisier este unul din cei mai mari și mai renumiți producători de coniac din lume, folosind pentru realizarea acestei băuturi alcoolice fine doar distilate din cele mai bune vinuri din zone viticole de renume ale regiunii Cognac - care de altfel a dat și numele unei întregi game de licori: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies si Fins Bois.
3.2 Marca Prince Știrbey
Prince Știrbey este o podgorie care se bucură de soarele dealurilor Drăgășanilor și care își are rădăcinile încă din timpurile familiei domnitoare omonime a Țării Românești. Azi, podgoria Știrbey este un domeniu de 4 hectare care produce o selecție de vinuri de top prin cele mai bune metode tradiționale ridicate la standarde moderne.
3.3 Marca Veuve Clicquot
Veuve Clicquot este brand franțuzesc reprezentativ pentru sortimentele de șampanie apreciate în întreaga lume. Este un brand care produce șampanie premium din soiuri selecționate de struguri și prin metode tradiționale de obținere a apreciatei licori. Veuve Clicquot este zi sinonim cu șampania de calitate, exclusivistă.
4. Băuturi alcoolice bune: principalele trenduri de consum și preferințe ale consumatorilor
Industria băuturilor alcoolice este în continuă evoluție, cu noile tendințe și schimbări în preferințele consumatorilor modelând piața. Iată câteva dintre tendințele actuale și unele indicații privind cererea pentru fiecare dintre băuturile alcoolice:
Băuturi spirtoase
Whisky - Whisky-ul înregistrează o creștere a popularității, cu un interes din ce în ce mai mare pentru whisky-urile high-end și artizanale. Consumatorii explorează, de asemenea, noi tipuri de whisky, cum ar fi Japanese whisky și Irish whisky, alături de sortimentele deja intrate în tradiție ale American whiskey cu varietățile sale de Bourbon whiskey și Tennessee whiskey ori de Canadian whisky sau originalul Scotch whisky, care este precursorul tuturor acestor varietăți
Coniac și brandy- Coniacul și brandy-ul devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor mai tineri, cu o cerere în creștere pentru soiuri premium și învechite.
Vodcă - În timp ce vânzările de vodka au încetinit în ultimii ani, există încă o cerere solidă pentru vodca de înaltă calitate și sortimentele aromate, în special în rândul consumatorilor de generație nouă.
Gin - Ginul pare să prezinte o revigorare a consumului, cu o cerere tot mai mare pentru ginuri artizanale sau produse după rețete tradiționale. Consumatorii explorează, de asemenea, arome noi și unice de gin, cum ar fi ginurile florale și cele infuzate cu ierburi aromatice.
Rom - Romul devine din ce în ce mai popular, cu un interes tot mai mare pentru romurile vechi și premium. Consumatorii explorează, de asemenea, arome noi și unice de rom, cum ar fi Flavoured rum (romurile aromate) și Spiced rum (romuri condimentate).
Tequila - Tequila înregistrează o creștere a popularității, în special în rândul consumatorilor mai tineri, amatori de petreceri și evenimente în zona de cluburi. Soiurile premium și artizanale sunt la mare căutare, iar consumatorii explorează, de asemenea, diferite tipuri de tequila în diverse combinații atât ca shot cât și în compoziția diverselor coktail-uri.
Berea
Bere artizanală - Sortimentele de bere artizanală continuă să fie o tendință populară, consumatorii încercând stiluri de bere noi și unice, cum ar fi berea nefiltrată. Consumatorii sunt, de asemenea, interesați de berile preparate local și de lansările în ediție limitată.
Bere cu conținut scăzut de alcool - Berea cu conținut scăzut de alcool și berea fără alcool înregistrează o creștere a popularității, deoarece unele categorii de consumatorii devin din ce în ce mai atenți la sănătate și caută opțiuni cu mai puține calorii.
Vinul
Vin rosé - Sortimentele de vin rosé continuă să fie în topul preferințelor populare, consumatorii preferând, în general, soiuri de rosé noi și unice, cum ar fi rosé spumant - acest sortiment de vinuri fiind apreciat de ambele sexe.
Vin de origine - Vinul de origine produs organic și după metode tradiționale este o alegere populară, cu o cerere constantă pentru sortimente de vin din podgorii de renume care pot certifica calitatea procesului de vinificație și modul de recoltare și selecționare al strugurilor.
În plus, evoluțiile recente din industrie includ creșterea vânzărilor directe către consumatori, existând deja mai multe mărci de băuturi alcoolice care se vând foarte bine online. Există, de asemenea, un interes din ce în ce mai mare pentru lansările în ediție premium și limitată, precum și pentru practicile de durabilitate și ecologice adoptate în procesul de producție.
În concluzie, înțelegerea acestor tendințe și evoluții poate ajuta antreprenorii din domeniul HoReCa și al comercializării de băuturi alcoolice să rămână în fața concurenței și să ofere produse care răspund cât mai bine cererii consumatorilor.
Sursa foto: Wpg.ro, Pixabay.com.
Întrebări și răspunsuri frecvente despre băuturile alcoolice
1. Care este diferența dintre whisky și bourbon?
Whisky-ul și bourbonul sunt, ambele, tipuri de whisky american, dar prezintă câteva diferențe. Bourbonul este un tip de whisky făcut în principal din porumb și învechit în butoaie de stejar ars, în timp ce whisky-ul poate fi făcut dintr-o varietate de cereale, inclusiv porumb, secară, orz și grâu și învechit în diferite tipuri de butoaie. În plus, bourbonul trebuie să fie produs în Statele Unite pentru a fi considerat cu adevărat bourbon, în timp ce whisky-ul poate fi distilat oriunde în lume.
2. Care este cel mai bun mod de a păstra vinul?
Cel mai bun mod de a păstra vinurile este într-un loc răcoros (de preferat în pivnițe), întunecat și umed, cu o temperatură între 7-18 grade Celsius și un nivel de umiditate de 50-80%. Vinul la sticlă trebuie depozitat orizontal pentru a menține dopul umed și pentru a preveni uscarea acestuia, fapt care ar putea duce la intrarea aerului în sticlă și la alterarea calităților vinului. În plus, zona de depozitare trebuie să fie ferită de vibrații și de mirosuri care pot afecta gustul vinului.
3. Care sunt metodele de asociere a vinului cu felurile de mâncare?
Asocierea vinului cu mâncarea implică potrivirea aromelor, texturilor și gusturilor atât ale vinului, cât și ale mâncării. În general, vinurile mai ușoare se potrivesc bine cu preparate mai simple, în timp ce vinurile mai pline se potrivesc bine cu alimente mai grele. De exemplu, un vin alb, ușor se asortează bine cu fructe de mare și salate, în timp ce un vin roșu plin se asortează bine cu friptura și alte preparate din carne roșie. În plus, ar trebui să iei în considerare sosul (dressing-ul) sau condimentul principal folosit în preparatul culinar, precum și metoda de gătit și intensitatea aromelor.
4. Care este cel mai bun mod de a servi și de a bea tequila?
Tequila este servită în mod tradițional într-un pahar îngust și înalt sau într-un pahar special numit caballito. Se consumă de obicei sec, ca shot, sau sub formă de Margarita, care este un cocktail făcut cu tequila, suc de lămâie și lichior de portocale. În plus, unii oameni preferă să combine tequila cu alimente, cum ar fi mâncăruri picante mexicane sau fructe de mare.
5. Care sunt cele mai populare tipuri de bere și caracteristicile lor?
Există numeroase tipuri de bere, fiecare cu propriile caracteristici unice. Unele dintre cele mai populare tipuri de bere includ lager, berea ale, berea artizanala si berea fara alcool . Berea lager oferă arome lejere și crocante, cu un gust curat și un amărăciune scăzut. Berile de tip ”ale” sunt de obicei pline la corp și au o aromă fructată, florală sau picantă. Alegerea tipului de bere depinde de preferințele clienților și de combinația cu alimentele servite.
Lăsați un comentariu