Cadourile corporate se numără printre cele mai înțelepte alegeri atunci când vine vorba despre crearea unor relații de business stabile și de lungă durată, dar și atunci când vorbim despre menținerea și întărirea celor deja existente. Prin urmare, indiferent de domeniul în care activezi este necesar, ca antreprenor sau ca reprezentant al companiei, să nu îți neglijezi colaboratorii și partenerii de afaceri, dar nici angajații și cei mai fideli clienți, și să le oferi periodic anumite daruri simbolice care să îți demonstreze aprecierea față de loialitatea și de implicarea lor. 


Cu toate acestea, alegerea darului potrivit pentru fiecare dintre aceste categorii se poate dovedi a fi destul de dificilă - fiecare persoană în parte este diferită și are gusturi diferite, iar simpla relație profesională și nu atât de apropiată cu aceasta probabil că nu îți permite să experimentezi prea mult cu ideile de cadou. De aceea, au fost create cadourile corporate - daruri clasice, elegante și de bun gust, potrivite pentru fiecare tipologie de persoană și perfecte pentru a simboliza parcursul și simbioza voastră profesională până în prezent. Fie că urmează o ocazie specială unică, precum aniversarea unui parteneriat de succes sau chiar aniversarea firmei, fie că îți dorești pur și simplu să îți surprinzi colaboratorii, angajații sau clienții cu o atenție cu ocazia unei sărbători, citește acest articol pentru a afla câteva idei de cadouri corporate cu care vei impresiona cu siguranță.


Cuprins:

  1. Idei de cadouri corporate - de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când le alegi?

  2. Idei de cadouri corporate în funcție de gen

2.1. Cadouri corporate pentru bărbați

2.2. Cadouri corporate pentru femei

  1. Idei de cadouri corporate în funcție de ocazie

3.1. Idei de cadouri corporate de sărbători: 8 Martie, Paște, Crăciun

3.2. Cadouri corporate de lux pentru alte ocazii speciale: aniversarea firmei, aniversarea parteneriatelor, lansări de produs etc.


1. Idei de cadouri corporate - de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când le alegi?


Începând din momentul în care pui la punct strategia de oferire a cadourilor corporate, este foarte important să ai tot timpul în vedere faptul că acestea, la fel ca în cazul altor aspecte importante care țin de identitatea de brand (precum logo-ul, ambalajele produselor, conturile pe rețelele de socializare, evenimentele de promovare etc.), joacă un rol cheie în imaginea pe care compania ta și-o formează în ochii partenerilor, clienților și angajaților. Astfel, mesajul pe care acestea îl transmit spune multe despre respectul reciproc dintre brandul tău și persoanele care îl ridică și îl susțin - un cadou corporate impresionant sau mai puțin inspirat poate, cu alte cuvinte, să solidifice relațiile business sau, din contră, să le dăuneze. De aceea, pentru a te asigura că vei face cea mai inspirată alegere în ceea ce privește aceste daruri, ți-am pregătit o listă de aspecte esențiale de care să ții cont:


  • Ocazia


Evenimentul cu ocazia căruia vei dărui cadourile corporate stă la baza tematicii pe care o vei urma în alegerea lor. Astfel, dacă faci o listă de daruri pentru o sărbătoare religioasă, precum Crăciunul sau Paștele, este recomandat să alegi articole tematice pentru ocazia respectivă (spre exemplu, dulciuri și băuturi specifice acelei perioade, ambalate sugestiv cu simboluri sau figurine de sărbători). Pe cealaltă parte, dacă vrei să faci un gest de recunoștință pentru anumiți parteneri sau angajați cu ocazia unei aniversări business (precum aniversarea firmei sau aniversarea unui parteneriat longeviv și stabil), vei dori să te îndrepți către opțiuni puțin mai sobre, elegante și care impun respect, precum un gift set compus dintr-o băutură clasică și un set de pahare de calitate, ambalate într-o cutie personalizată cu brandul tău.


  • Calitatea produselor


Așa cum am menționat anterior, cadourile pe care le oferi colaboratorilor, angajaților sau clienților transmit un mesaj puternic în ceea ce privește brandul tău. Prin urmare, cu cât produsele pe care le oferi în dar sunt mai calitative, cu atât va crește și brandul tău în ochii acestora. Nu este neapărată nevoie de gesturi mărețe și excentrice pentru a-ți demonstra respectul și loialitatea față de partenerii tăi - calitatea primează întotdeauna asupra cantității.

 


  • Genul și personalitatea celor care vor primi cadourile


Oferirea unui dar nepotrivit pentru genul sau pentru personalitatea destinatarului nu este niciodată un pas înțelept, mai ales atunci când vorbim despre colaborări care sunt încă la început. Chiar dacă nu poți cunoaște în profunzime persoana căreia urmează să îi oferi darul, analizează cu atenție ultimele interacțiuni și încearcă să schițezi, în linii mari, cu ce fel de personalitate te confrunți. Este vorba de un bărbat mai în vârstă, cu ani experiență în domeniu, care și-a creat deja un renume în lumea business? Cu siguranță nu îi va displăcea o sticlă de brandy sau de whisky bourbon de calitate, acompaniată de un rom negru aromat. Vorbim, în schimb, de o tânără antreprenoare care și-a demonstrat în numeroase rânduri puterea, agilitatea și ambiția? Atunci te poți îndrepta înspre un set cadou compus dintr-o sticlă de gin dry calitativ și un pahar înalt cu picior, care emană eleganță.


  • Nu oferi daruri prea personale


Darurile cu caracter personal sunt ideale pentru persoanele apropiate, căci sugerează interesul și implicarea în găsirea cadoului perfect. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre planul business, este recomandat să nu intri prea mult în această sferă. Nu ți-ai dori, cu siguranță, să faci diferențe foarte mari în ceea ce privește cadourile oferite fiecărui partener de afaceri în parte. De aceea, soluția ideală este reprezentată de atenții clasice, elegante și de bun gust, potrivite pentru orice preferință, precum băuturi de calitate și consumabile. 


2. Idei de cadouri corporate în funcție de gen


După cum am menționat deja, genul destinatarului joacă un rol cheie în alegerea cadoului corporate potrivit. 


Îți prezentăm, în continuare, câteva idei clasice de daruri de acest tip atât pentru bărbați, cât și pentru femei - este imposibil să dai greș cu ele!


2.1. Cadouri corporate pentru bărbați


Mai ales în ceea ce privește mediul business, bărbatul este o personalitate puternică, deloc ușor influențabilă și extrem de hotărâtă, indiferent de vârstă. De aceea, fie că vorbim despre colaboratori sau parteneri de afaceri, fie că ne gândim la angajați importanți și demni de respect sau la clienți fideli cărora vrei să le oferi un dar în semn de mulțumire, cadoul corporate pe care îl alegi trebuie să reflecte aceste trei aspecte ale personalității masculine. 




În funcție de bugetul pe care l-ai alocat acestor atenții și de importanța evenimentului cu ocazia căruia le oferi, îți poți îndrepta atenția către seturi cadou personalizate (pentru evenimente de mare anvergură) sau către cadouri compuse dintr-un singur produs sugestiv și calitativ (pentru ocazii mai puțin importante). În orice caz, iată câteva idei:


  • un mix de băuturi în miniatură clasice și sobre, demne de un bărbat care și-a lăsat amprenta în lumea business;


Fie că ne referim la un set de sticluțe de rom în miniatură, fie că preferi miniaturi de whisky, de tequila, de gin dry sau de vodkă, un dar compus din mai multe tipuri diferite de băuturi spirtoase reprezintă o alegere excelentă pentru un partener de afaceri sau un manager de departament.



  • un gift set compus dintr-o băutură elegantă, un set de pahare și un tirbușon;


Cu siguranță orice bărbat din domeniul afacerilor va aprecia un coș cadou compus dintr-o sticlă de whisky irlandez, canadian ori american, o băutură tradițională sau o sticlă de rom premium, alături de un set de pahare impunătoare, din sticlă de calitate și un tirbușon elegant. Dacă îți dorești să le oferi colaboratorilor daruri mai speciale, care să iasă în evidență, poți opta pentru o sticlă de whisky japonez, cu un gust unic pe piață, datorită maturării în butoaie fabricate din lemnul copacului Mizunara, un soi de stejar întâlnit doar pe teritoriul Japoniei. 


  • o frapieră și un set de pahare calitative;

  • un portofel din piele și un breloc pentru chei din argint, inscripționate cu logo-ul brandului tău;

  • o tabacheră din piele personalizată și o scrumieră din sticlă, pentru persoanele care fumează țigări sau trabucuri.


2.2. Cadouri corporate pentru femei


O femeie în domeniul afacerilor este emblema ambiției, a agilității, a gândirii strategice, dar și a stabilității și puterii. Precum în cazul bărbaților, fie că este vorba despre o parteneră de afaceri, o manageră de departament pe care vrei să o recompensezi sau o proaspătă angajată pe care îți dorești să o primești cum se cuvine în colectivul companiei, un cadou corporate oferit unei femei trebuie să sugereze subtil și elegant, în același timp, toate calitățile pe care o reprezentantă a sexului frumos le deține. 



Iată câteva idei de cadouri corporate potrivite pentru o femeie, indiferent de evenimentul sau de ocazia cu care acesta este dăruit: 


  • un gift pack compus dintr-o sticlă de vin spumant, gin sau lichior și un set de pahare din cristal pentru servire;


Nimic nu poate arăta mai clar aprecierea față de colaboratoarele sau de angajatele tale decât un gift pack compus dintr-un vin spumant dulce și aromat, o sticlă de gin dry sau un lichior cu aromă subtilă de fructe și cocos, alături de un set de pahare cu picior elegante, din sticlă sau cristal. 



  • un set compus din cafea premium cu aromă exotică, siropuri și bomboane;


Pe lângă alcoolul fin, cafeaua se numără și ea printre opțiunile preferate de doamnele din întreaga lume. Oferă-le în dar partenerelor tale de afaceri un pachet de cafea cu gust puternic și arome exotice, originare din Burundi, Ethiopia, Rwanda sau Honduras. Adaugă în pachet o cutie de bomboane cu cremă de lichior, dar și un sirop aromat care să completeze gustul cafelei, precum Amaretto, vanilie, ciocolată albă sau caramel. 


  • o băutură ready-to-drink tip cocktail;

  • o agendă tip organizer elegantă, cu coperți de piele și pagini aurite;

  • o geantă sau o borsetă inscripționată cu logo-ul brandului tău.


3. Idei de cadouri corporate în funcție de ocazie


Evenimentul cu prilejul căruia oferi un cadou corporate partenerilor, angajaților sau chiar clienților tăi fideli are o importanță majoră în alegerea tematicii acestuia.


În general, astfel de daruri sunt oferite fie cu ocazia sărbătorilor, fie ca mesaj de mulțumire cu prilejul unui moment cheie în strategia de business, precum o aniversare a colaborării, o schimbare majoră în matricea companiei sau atingerea unui obiectiv important de vânzări. 


3.1. Idei de cadouri corporate de sărbători: 8 Martie, Paște, Crăciun


Sărbătorile pot reprezenta un prilej important de exprimare a aprecierii și a respectului față de angajații și partenerii tăi și, prin urmare, de solidificare a relațiilor cu aceștia. Pentru un antreprenor veritabil, oferirea unor daruri simbolice cu ocazia Paștelui, Crăciunului sau, în ceea ce privește femeile, cu ocazia zilei de 8 Martie, reprezintă un pas care nu poate fi trecut cu vederea în ceea ce privește planul anual de creștere a business-ului. Noi suntem aici pentru tine, pregătiți cu câteva idei care cu siguranță îți vor impresiona într-un mod plăcut colaboratorii, pentru fiecare dintre aceste ocazii:


Idei de cadouri corporate de 8 Martie:


Ziua de 8 Martie este dedicată sărbătoririi femeii și a tot ceea ce înseamnă delicatețe, eleganță și putere feminină. Prin urmare, cadourile corporate oferite partenerelor de afaceri sau angajatelor trebuie să reflecte aceste trei trăsături. Iată câteva idei:


  • o sticlă de lambrusco sau de lichior premium;

  • dulciuri variate, care să satisfacă orice preferință, precum o cutie de bomboane cu un mix de arome;

  • un portfard din piele, personalizat cu sigla brandului tău și, eventual, cu numele fiecărei colaboratoare/angajate;

  • un coș cadou de self-care, compus dintr-un set de lumânări parfumate, ceai premium și o sticlă de șampanie de calitate.


Cadouri corporate de Paște:


În accepțiunea generală, Paștele este o sărbătoare asociată cu renașterea, cu schimbările pozitive, cu optimismul și căldura. Te poți lăsa inspirat de aceste aspecte pentru a oferi cadouri corporate sugestive cu ocazia acestei sărbători, precum:


  • o sticlă premium de whisky cream, de lichior aromat și dulce sau de alte băuturi în arome precum amaretto, ciocolată, miere, cocos, cireșe sau căpșuni;

  • bomboane moi și cremoase cu umplutură de caramel, iaurt fin sau lichior și figurine din ciocolată cu motive tematice, precum ouăle sau iepurașul de Paște, în ambalaje personalizate cu logo-ul companiei;

  • un set de cești pentru espresso din porțelan sau de pahare personalizate;

  • un tricou din bumbac cu tematică de sărbători, care să poarte semnătura brandului.


Idei de cadouri corporate de Crăciun:


Crăciunul este cu siguranță una dintre cele mai iubite sărbători, fiind o ocazie cu prilejul căreia, indiferent de domeniul de activitate sau de volumul de muncă, fiecare persoană își găsește timp să petreacă și să se simtă bine alături de cei dragi. De asemenea, fiind atât de apropiat de noaptea dintre ani, este o perioadă în care sunt așezate pe hârtie țelurile și planurile pentru următorul an, atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Fii și tu alături de colaboratorii și de angajații tăi și mulțumește-le, cu acest prilej, pentru implicarea de care au dat dovadă pe parcursul întregului an care tocmai s-a încheiat. Iată ce idei îți punem la dispoziție: 



  • un gift set compus din trei sticle de vin de diverse soiuri, pentru a atinge orice preferință - roșu, rose și alb - vinul este, în general, băutura preferată și cea mai des utilizată la mesele de Crăciun, având, în același timp, și o valență simbolică;

  • băuturi spumante sau o sticlă de șampanie premium cu foiță de aur sau în sticlă aurită - Armand de Brignac Gold poate fi o alegere excelentă pentru partenerii de afaceri vechi, cu care s-a creat deja o relație mai apropiată;

  • un coș cadou compus dintr-o sticlă de Prosecco și o carte de bucate cu rețete asociate acestei băuturi fine; 

  • un set de pixuri de calitate și o agendă cu coperți de piele, inscripționate cu logo-ul companiei, pentru planificarea strategiilor de business pentru următorul an.


3.2. Cadouri corporate de lux pentru alte ocazii speciale: aniversarea firmei, aniversarea parteneriatelor, lansări de produs etc.


Pe lângă sărbătorile calendaristice, numeroși antreprenori aleg să ofere daruri simbolice partenerilor și colaboratorilor, angajaților sau chiar și unui anumit număr de clienți cu ocazia celebrării unor momente cheie în istoria companiei. Aniversarea înființării firmei sau a unui parteneriat strategic, lansările de produs, rebrandingul sau petrecerile pentru promovarea brandului se numără printre aceste momente. Pentru aceste ocazii, este recomandat să te îndrepți către daruri clasice și minimaliste, sugestive pentru identitatea de brand pe care îți dorești să o comunici. Iată câteva exemple după care te poți ghida:


  • articole de papetărie, precum agende, pixuri, post-it-uri sau stickere cu logo-ul firmei sau cu mesaje specifice domeniului de activitate;

  • băuturi ready-to-drink, recomandate mai ales în cazul evenimentelor de promovare;

  • vinuri spumante, ideale cu ocazia celebrării aniversării companiei sau a unui parteneriat;

  • tote bags, borsete sau genți în miniatură inscripționate cu sigla companiei și cu misiunea și viziunea de brand.


Cadourile corporate au o importanță imposibil de trecut cu vederea în ceea ce privește solidificarea și menținerea relațiilor business-to-business. Dacă îți dorești să îți impresionezi partenerii de afaceri și să le arăți, în același timp, și angajaților tăi cât de apreciată este munca pe care o depun în folosul companiei zi de zi, urmează sfaturile din acest articol și pune în aplicare ideile noastre. Nu poți da niciodată greș cu un dar clasic și de bun gust, dar sugestiv în același timp! 


Sursă foto: Unsplash.com, wpg.ro