Meniul de băutură la nuntă: ce nu trebuie să lipsească și cum poate fi planificat corespunzător?
Meniul de băutură la o nuntă este extrem de important, deoarece majoritatea invitaților îl așteaptă cu nerăbdare. Acesta poate face distincția între un eveniment banal și unul cu totul și cu totul special, în care toată lumea se simte bine și relaxată. Indiferent că ai o afacere cu băuturi, un wineshop, deții un bar sau ești un distribuitor de băuturi alcoolice, trebuie să știi să planifici foarte bine meniul de băuturi, astfel încât să-ți îndrumi clienții în acest sens. Lista de băuturi trebuie să fie pe placul tuturor invitaților și să se plieze foarte bine pe nevoile și gusturile lor. În plus, un alt aspect important de care trebuie să ții cont este cantitatea. Așadar, există o mulțime de variabile de luat în considerare pentru a stabili o lista de băuturi în mod profesionist. Ține cont de aceste sfaturi și informații și vei afla ce nu trebuie să lipsească la o astfel de petrecere, ce cantități sunt necesare în funcție de numărul de persoane și ordinea în care ar trebui servită băutura.
Cuprins:
1. Meniul de băuturi la nuntă: informații esențiale privind tipurile de băutură și cantitățile necesare
1.1. Listă de băuturi pentru nuntă - ce tip de băuturi se consumă la o nuntă?
1.2. Cantitatea de băuturi la nuntă în funcție de numărul de persoane
1.3. Model de meniu de băuturi de nuntă
2. Băuturile la nuntă: ordinea în care trebuie servite și alte sfaturi utile
2.1. Băuturile de nuntă și ordinea în care trebuie servite
2.2. Ce trebuie să conțină o listă completă de băuturi de nuntă?
2.3. Alte sfaturi utile în alegerea meniului de băuturi de nuntă
1. Meniul de băuturi la nuntă: informații esențiale privind tipurile de băutură și cantitățile necesare
Meniul de băuturi de nuntă este, de regulă, destul de complex și cuprinde o diversitate de băuturi alcoolice sau non-alcoolice. Bineînțeles, acest lucru depinde și de preferințele clienților tăi, dar, pentru a-i îndruma și a le oferi sfaturi utile în această privință, trebuie să fii bine informat din toate punctele de vedere: cam cât consumă un invitat, ce nu trebuie să lipsească din lista de băuturi, plus alte aspecte importante. Descoperă în acest capitol câteva aspecte esențiale privind meniul de băuturi de nuntă, în ce constă o listă completă, ce contine și băuturi alcoolice și non-alcoolice, dar și cum se calculează cantitatea de băutură pe persoană.
1.1. Listă de băuturi pentru nuntă - ce tip de băuturi se consumă la o nuntă?
Meniul unei băuturi de nuntă se clasifică în două părți esențiale: băuturi alcoolice și non-alcoolice. Din categoria băuturilor non-alcoolice, cele mai importante sunt apa plată și apa minerală, care nu trebuie să lipsească de pe masă. Băuturile carbogazoase, precum cola sau cele de portocale, sunt printre cele mai des întâlnite în meniurile de nuntă. De asemenea, tot în această categorie intră și băuturile fresh sau cocktailurile fără alcool.
Meniul de băuturi cu alcool la o nuntă poate cuprinde variante mai slab alcoolizate, cum ar fi berea și cidrul, cele moderate, cum este vinul, și cele foarte puternic alcoolizate. Din această ultimă categorie fac parte câteva băuturi extrem de importante la o petrecere: whiskey, cognac, vodka, rom sau gin. Pe baza acestora se pot pregăti și diverse cocktailuri speciale. Nelipsite sunt și spumantele sau băuturile de tip champagne, care se servesc la primirea invitaților.
Pe lângă aceste băuturi de nuntă, există și cerințe de tequila, campari, vermut sau cremă de whiskey. Totul depinde de gusturi și de preferințe.
1.2. Cantitatea de băuturi la nuntă în funcție de numărul de persoane
Pentru stabilirea cantității de băuturi necesară la o nuntă, se ține cont de mai multe lucruri. Astfel, anotimpul, durata evenimentului, numărul de persoane, ponderea bărbaților din totalul invitaților sunt și ele aspecte importante care ajută la determinarea cantității de băutură.
Dacă vrei să-i îndrumi corect pe clienți, îi poți sfătui să calculeze necesarul de băuturi pornind de la o singură persoană, urmând ca apoi să se stabilească și cantitatea totală pentru toți invitații.
În general, consumul mediu pentru un adult este următorul:
Vin - aproximativ 500 ml (vinul alb este mai consumat, așadar o proporție de 70% de vin alb și 30% vin roșu, ar trebui să fie un calcul corect). Dacă se dorește și adăugarea unui vin rose, atunci proporția trebuie modificată puțin, și anume: 40% alb, 35% rose și 25% roșu.
Băuturi puternic alcoolizate - 100 - 150 ml.
Băuturi cu conținut moderat de alcool - 100 ml.
Bere sau cidru - 330 ml.
Apă minerală plată - 1l (1000 ml)
Apă minerală carbogazoasă - 500 ml.
Băuturi carbogazoase - 500 ml.
Sucuri naturale - 500 ml.
Șampanie sau vin spumant - 100 m.
Cafea - 2 cafele.
Pornind de la aceste cantități, se poate stabili de câtă băutură este nevoie pentru numărul total de invitați la petrecere. Spre exemplu, pentru 100 de persoane, meniul de băutură de nuntă poate include următoarele:
Vin alb - aproximativ 44 de sticle.
Vin roșu - circa 23 de sticle.
Băuturi spirtoase cu cantitate mare de alcool - 9 sticle de whiskey (1l) și 6 sticle de vodcă (1 l).
Băuturi cu alcool moderat - 10-15 sticle de vermut/campari/cremă de whiskey (1 l).
Bere - 100 de sticle (0,33 l).
Apă minerală plată - 50 de sticle de 2 l.
Apă minerală carbogazoasă - 100 de sticle de 0,5 l.
Băuturi carbogazoase - 15 sticle de 2 l de băuturi tip cola și 10 sticle de 2 l de alte băuturi carbogazoase (cu suc de portocale sau alte arome).
Sucuri naturale - 50 de cutii de 1 l de sucuri naturale din diferite fructe: portocale, mere.
Șampanie sau vin spumant - 15 sticle.
Cafea - cantitatea necesară pentru 200 de cafele.
Pentru 150 de persoane, o sugestie de cantități necesare este:
Vin alb - aproximativ 66 de sticle.
Vin roșu - circa 34 de sticle.
Băuturi spirtoase cu cantitate mare de alcool - 14 sticle de whiskey (1l) și 9 sticle de vodcă (1 l).
Băuturi cu alcool moderat - 14-18 sticle de vermut/campari/cremă de whiskey (1 l).
Bere - 150 de sticle (0,33 l).
Apă minerală plată - 75 de sticle de 2 l.
Apă minerală carbogazoasă - 150 de sticle de 0,5 l.
Băuturi carbogazoase - 20-24 de sticle de 2 l de băuturi tip cola și 14-16 sticle de 2 l de alte băuturi carbogazoase (cu suc de portocale sau alte arome).
Sucuri naturale - 70-80 de cutii de 1 l de sucuri naturale din diferite fructe: portocale, mere.
Șampanie sau vin spumant - 20-24 sticle.
Cafea - cantitatea necesară pentru 300 de cafele.
O petrecere de 200 de persoane va avea următoarea lista de băuturi de nuntă:
Vin alb - 90 de sticle.
Vin roșu - 45 de sticle.
Băuturi spirtoase cu cantitate mare de alcool - aproximativ 20 de sticle de whisky de 1 l și și 12 sticle de vodka.
Băuturi cu alcool moderat - 20-25 de sticle de vermut/campari/cremă de whiskey (1 l).
Bere - 200 de sticle (de 0,33 l).
Apă minerală plată - 100 de sticle de 2 l.
Apă minerală carbogazoasă - 200 de sticle de 0,5 l.
Băuturi carbogazoase - 30 sticle de 2 l de băuturi tip cola și 20 sticle de 2 l de alte băuturi carbogazoase (cu suc de portocale sau alte arome).
Sucuri naturale - 100 de cutii de 1 l de sucuri naturale din diferite fructe: portocale, mere.
Șampanie sau vin spumant - 30 sticle.
Cafea - cantitatea necesară pentru 300 de cafele.
1.3. Model de meniu de băuturi de nuntă
La o nuntă obișnuită, invitații pot avea gusturi și preferințe diferite. De aceea, pentru a organiza cât mai bine un astfel de eveniment, o regulă importantă este servirea unei varietăți mai mari de băuturi, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.
Pe scurt, un meniu de băuturi de nuntă ar trebui să includă următoarele:
Șampanie și vin spumant;
Vodka, Whisky, Rom, Gin, Tequila;
Vin Alb, Roșu și Rose;
Bere și cidru;
Lichior sau cremă de whiskey;
Cocktailuri alcoolice: Campari, Mojito, Hugo, Aperol Spritz, Negroni.
Cocktailuri non-alcoolice: Green Apple, Hawai.
Shot-uri: Jagermeister/Kamikaze/After Eight Shot.
Apă minerală plată și carbogazoasă.
Sucuri carbogazoase.
Sucuri naturale.
2. Băuturile la nuntă: ordinea în care trebuie servite și alte sfaturi utile
Nunțile sunt o mare sărbătoare socială și o organizare fastuoasă a acestora presupune trei lucruri importante: oameni grozavi, mâncare bună și un bar extraordinar. Pentru a le bifa pe toate, există și alte recomandări de care trebuie să ții cont. Printre acestea se numără și alegerea băuturilor în funcție de sezon, preferințele invitaților și ordinea de servire în cadrul unei nunți. Iată care sunt cele mai utile sfaturi în acest sens!
2.1. Băuturile de nuntă și ordinea în care trebuie servite
Deși fiecare invitat are propriul lui fel de a consuma băuturile, există totuși o anumită ordine a acestora. Astfel, recepția începe prin servirea șampaniei și a vinului spumant, pe parcursul evenimentului urmând să se consume și alte tipuri de băuturi. În cazul cafelei, cele mai bune momente sunt după prima gustare și între sarmale și friptură. Băuturile digestive, precum coniacul, sunt indicate, de regulă, spre finalul petrecerii. Apa plată, apa minerală și băuturile răcoritoare se pun pe masă pentru a fi servite oricând și se completează atunci când este necesar.
O ordine a băuturilor alcoolice la nuntă este următoarea:
Șampanie sau vinuri spumante;
Vinurile albe;
Vinurile roșii sau rose;
Băuturile spirtoase;
Digestivele, la final.
2.2. Ce trebuie să conțină o lista completă de băuturi de nuntă?
Pentru o petrecere mare și plină de fast, cu mulți invitați, se poate recurge și la un meniu de băutură mai bogat, realizat cu maximă atenție:
Cel puțin 3 tipuri de băuturi spirtoase: aperitive, digestive și pentru desert;
Câteva tipuri de long drink-uri;
Shot-uri pentru mai multă atmosferă;
Cafea de cea mai bună calitate;
Vinuri bune, în diverse varietăți: vin demisec, dulce și demidulce;
Cocktailuri cu alcool bine făcute;
Limonade, cocktailuri fără alcool.
<h3>2.3. Alte sfaturi utile în alegerea meniului de băuturi de nuntă</h3>
În alegerea unui meniu de băutură de nuntă, se ține cont de foarte multe aspecte. Pentru că invitații sunt, până la urmă, consumatorii finali ai băuturilor, aceștia au un rol important în decizia finală. Bărbații și femeile au preferințe distincte, de aceea există câteva recomandări în acest sens:
În alegerea băuturilor de nuntă, se ține cont de faptul că femeile preferă vinul roșu și rose, în varianta dulce și demidulce.
Bărbații au înclinație către vinurile albe seci sau demiseci.
Băuturile spirtoase sunt consumate ca atare de către persoanele de sex masculin, în timp ce doamnele le preferă în componența unor sucuri sau cocktailuri.
Dacă se optează pentru un meniu cu bere și cidru, se ține cont de faptul că berea este consumată preponderent de bărbați, iar cidrul de către femei.
În ceea ce privește sezonul, și aici există câteva lucruri de importanță majoră. Dacă evenimentul are loc vara sau în perioadele foarte călduroase, consumul de apă și de băuturi răcoritoare va fi aproape dublu față de o zi cu temperaturi moderate. Limonada și fresh-urile de portocale sunt și ele foarte apreciate. Și în cazul vinurilor, se poate face o mică distincție. Astfel, cele albe și rose sunt preferate vara, în timp ce vinurile roșii se consumă în sezoanele reci. Cocktailurile, berea sau cidrul sunt mai bine tolerate când temperaturile de afară sunt ridicate iar tăriile sunt excelente când este frig afară.
De asemenea, atunci când sunt servite, băuturile de nuntă trebuie să aibă temperatura adecvată. Pentru răcire se folosește gheață, dar nu este cazul tuturor tipurilor de băuturi. Vinul este o categorie aparte și trebuie să fie depozitat corespunzător, în funcție de felul acestuia.
În concluzie, pentru ca un astfel de eveniment să fie organizat cu succes și în cel mai profesionist mod, este vital ca aceste informații să fie bine cunoscute. Meniul de băuturi de nuntă este, de cele mai multe ori, complex și deosebit, iar prezentarea trebuie să fie pe măsură. De aceea, stabilirea tipurilor de băuturi necesare și a cantităților aferente sunt lucruri cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită și pe care trebuie să le cunoști amănunțit, indiferent că ești manager de local, deții un wineshop sau te ocupi cu distribuirea băuturilor alcoolice.
Sursa foto: pixabay.com, unsplash.com.
Lăsați un comentariu