Chiar dacă producătorii și distribuitorii de vinuri sperau să stabilească o nouă legătură cu procentul tânăr al consumatorilor de băuturi alcoolice, în încercarea de a explora noul normal post-pandemic, criza economică ce se preconizează tot mai mult va reprezenta un alt obstacol major în acest sens.

Pe parcursul perioadelor de recesiune prin care a trecut deja societatea, consumul de băuturi alcoolice a rămas relativ constant, iar segmentul vinurilor a scăpat neatins datorită tipului de consumatori care fac parte din categoria celor mai protejați de problemele de ordin economic. În cadrul unui webinar din luna iunie, Jon Moramarco, analist de piață și fost director al unui business de profil, a punctat motivele pentru care vinurile ar putea deveni un segment vulnerabil al vânzărilor de băuturi alcoolice, dacă economia mondială va cădea într-o nouă recesiune.

Creșterea rapidă a inflației în paralel cu declanșarea crizei economice ar ține consumatorii tineri departe de dorința de a cumpăra vinuri, în ciuda creșterii rolului comerțului online post-Covid, fapt cu impact major atât pentru producători, cât și pentru retaileri sau distribuitorii destinați nișei BtoB.

În cazul menținerii sub control a inflației, Moramarco a privit cu optimism restul anului, însă problemele de interes social și politic care tot apar pe scena globală precum războiul din Ucraina sau criza resurselor și producătorilor fac, totuși, lucrurile imposibil de prezis și în industria băuturilor alcoolice.

În următoarele 6 luni, preconizează că vânzările de vinuri vor fi constante, variând cu doar 1%, în timp ce vânzările de bere ar putea scădea de la 2% la 1%, iar celelalte băuturi alcoolice ar putea avea o creștere de până la 3%. Vinul spumant continuă să fie o excepție cu importuri de până la 12% în primele 4 luni ale acestui an, spre deosebire de 2021.

Chiar dacă viitorul este incert și nu se prezic creșteri semnificative în rândul vânzărilor de vinuri, nici scăderea acestora nu va fi una drastică, ceea ce îi va duce pe producătorii și distribuitorii din industrie spre un ritm mai lent al mișcării în piață.