Soiuri de struguri – Totul despre cele mai bune sortimente de vinuri din lume


Fie că ai un business care se ocupă cu distribuirea băuturilor alcoolice, fie că ești proprietarul unei firme în domeniul HoReCa sau în alte domenii similare, cu siguranță vrei să te orientezi către vinuri de calitate. Însă, pentru a ști ce anume să achiziționezi, este necesar să te informezi, mai întâi, cu privire la așa-zisa știință a vinului. Este important să ai cunoștințe de bază referitoare la cele mai populare soiuri de struguri, pentru a-ți putea face o idee despre cele mai bune vinuri de pe piață, dar și despre diversitatea caracteristică acestui domeniu complex și deosebit.


Cuprins:


  1. Ce soi de struguri să alegi pentru business-ul tău? 

1.1  Soiuri renumite de struguri roșii – Vin Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon

1.2. Soiuri celebre de struguri albi – Vin Sauvignon Blanc, Pinot Gris,

  1. Cum să selectezi vinurile cele mai bune?



1. Ce soi de struguri să alegi pentru business-ul tău?


Iată care sunt cele mai populare soiuri de struguri roșii și albi, care dau naștere unora dintre vinurile celebre din întreaga lume:


1.1. Soiuri renumite de struguri roșii – Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon 


Merlot

Merlot-ul este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri și se cultivă în lumea întreagă. Se estimează un total de 267.000 de hectare plantate în întreaga lume, iar Franța este pe primul loc în acest sens. Ea este urmată de Italia, Statele Unite ale Americii, Spania și România. Soiul Merlot se caracterizează prin faptul că se coace mai repede, iar vinurile provenite din el sunt roșii sau roze. În plus, are un buchet bogat, datorită faptului că aciditatea sa este mai redusă. Experții susțin faptul că notele fructate pe care le are în componență (de prune, fructe de pădure, coacăze, etc.) se combină perfect cu alimente precum friptura, brânzeturile sau mâncărurile pe bază de sos de roșii. Notele principale sunt zmeura, cireșele amare, ciocolata și cedrul, însă există și vinuri Merlot care au aroma de vanilie, mirodenii, cafea, salvie, anason, coacăze, mure sau smochine. De pildă, în Californica, Australia, Argentina și Africa de Sud, aroma principală conține mure și vanilie, iar în Franța, Italia, Washington și Chile, se remarcă arome de prune roșii și cedrul. Vinul Merlot care este învechit în stejar american are note suplimentare, de tip ierbos (precum mărar și cedru). Cele mai populare regiuni în care se cultivă acest soi sunt în Bordeaux, în Toscana, în Veneto, dar și în Sonoma (California), Napa (California), sau altele.


Pinot Noir

Pinot Noir se întinde pe aproximativ 26000 de hectare plantate la nivel global, iar Franța este, și în acest caz, pe primul loc, urmată de Statele Unite ale Americii, Moldova, Italia și Noua Zeelandă. Alte țări în care se produc vinuri roșii calitative sunt Germania, Elveția, Chile și Australia. Se spune că acesta este cel mai fresh tip de vin roșu. Numele de Pinot Noir înseamnă con negru de brad și are legătură cu faptul că ciorchinele de strugure are o formă similară. Prima mențiune din istorie a acestui soi datează din anul 1345 – de aceea, este unul dintre cele mai vechi și mai renumite soiuri de struguri franțuzești. În general, podgoriile sunt situate în zone izolate, deoarece acest soi preferă o climă uscată și răcoroasă.  Acest soi de strugure poate suferi și mutații în mediul său natural și poate da naștere la soiuri secundare precum Pinot Blanc sau Pinot Gris. Aroma este una parfumată și se recomandă consumul acestuia într-un pahar cu bol mare. În general, notele principale sunt: merișor, cireșe, zmeură, cuișoare și ciuperci. Însă, poate avea și o multitudine de alte arome secundare, precum scorțișoară, vanilie, trufe, prune, zmeură, hibiscus sau altele. De pildă, în regiuni precum California, Australia de Sud, Argentina sau Chile, predomină notele de zmeură și cuișoare, în vreme ce în Franța, Germania sau Italia pot fi mai lesne remarcate cele de merișor și ciuperci. Se pot produce vinuri roze, vinuri roșii ușoare sau vinuri spumante  


Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon este un soi extrem de apreciat, datorită aromei sale inconfundabile. Se spune că a apărut la mijlocul secolului al XVII-lea, prin combinarea soiurilor Sauvignon Blanc și Cabernet Franc. Se deosebește prin culoarea sa aparte – roșu purpuriu – și are un gust puternic și acid. Poate fi combinat cu mâncăruri care conțin carne roșie, brânzeturi sau ciocolată neagră. În general, aromele sale dominante sunt: cireșe amare, coacăze negre, ardei gras roșu, mirodenii și cedru Aromele secundare posibile pot fi: mentă, eucalipt, oregano, piper negru, merișor, coacăze, mure, smochine, cafea, vanilie, nucșoară și altele. Culturile de Cabernet Sauvignon se întind pe o suprafață totală de 290.000 de hectare la nivel global (acoperind cea mai mare suprafață cultivată în lume a unui soi de struguri) și pot fi găsite în Franța, Chile, Australia, SUA, Spania, China, Italia, Argentina, Africa de Sud, dar și în alte zone și regiuni de pe mapamond. Variațiile de gust apar datorită climei din regiunea în care este cultivat soiul de struguri. De exemplu, în regiunile calde, vinul va avea o aromă mai puternică de fructe (în zone precum Africa de Sud, Italia Centrală și Italia de Sud, Spania etc.). În regiunile mai răcoroase, vinurile Cabernet vor avea aromă de fructe roșii și vor fi mai ușoare în ceea ce privește buchetul (în zone precum Chile, Bordeaux, Nordul Italiei etc.). 

1.2. Soiuri celebre de struguri albi – Vin Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay

 

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este un soi extrem de faimos, care își are originea în regiunea Bordeaux, din Franța. Are arome dominante de agrișe, pepene verde, grepfrut, piersici albe și fructul pasiunii, însă poate avea și arome secundare precum kiwi, pere, pepene verde, limetă, salvie, ghimbir sau altele. Are o aciditate mai mare, iar nivelul de alcool este mai ridicat. Este cultivat în țări precum Franța, Noua Zeelandă, Italia, Ucraina, Chile, Moldova, România, Spania și altele. În fiecare regiune se pot remarca diverse gusturi inedite, iar aroma de fruct se poate modifica în funcție de locul în care este cultivat acest soi. De pilsă, pe Coasta de Nord a Californiei, aroma predominantă este de piersici albe, în vreme ce în Valea Loarei, în Franța, aroma principală este de limetă, iar în Marlborough, Noua Zeelandă – de fructul pasiunii. Există și un Sauvignon Blanc învechit în butoi, care are un gust mai cremos și este mai maturat. Acesta se numește Fume Blanc. Sauvignon Blanc poate fi asociat cu mâncăruri gătite pe bază de carne albă, fructe de mare sau salate. 


Pinot Gris

Pinot Gris (numit și Pinot Grigio) este un soi de struguri cenușii violet care reprezintă o mutație a Pinot Noir-ului. Își are originea în Franța și în Italia, dar, la ora actuală, se cultivă și în SUA, Germania, Australia, Moldova, Ungaria, dar și în alte locuri. Are ca arome dominante lămâia, merele galbene, pepenele, nectarina și piersicile, nu este foarte sec și are o aromă fructată moderată. Ca arome secundare se pot remarca banana, migdalele, cuișoarele, nucșoara, piperul, ghimbirul, salcâmul, dar și alte elemente similare. Poate fi folosit în producția vinurilor albe și roze, și poate fi găsit sub mai multe forme. De pildă, în nordul Italiei, Pinot Gris este cunoscut mai degrabă sub numele de Pinot Grigio și se caracterizează prin note citrice. În SUA și în Australia este mai fructuos și mai sec, iar în zone precum Alsacia (Franța), este mai dulce, datorită aromelor de piersici, miere și lămâie. În italia, În regiunea Friuli-Venezia Giulia există un sortiment unic de Pinot Gris, care se numește Ramato. Acesta este obținut prin macerarea mustului pe pielițele strugurilor timp de 2-3 zile – astfel rezultă un vin roze arămiu deschis. Pinot Gris poate fi consumat cu mâncăruri care conțin pește sau crab, dar și cu brânzeturi de vacă. 


Chardonnay

Chardonnay este un soi de struguri foarte popular, care crește în Franța, SUA, Australia, Chile, Italia, Africa de Sud, Spania, Argentina, Moldova, Noua Zeelandă și alte regiuni. Aromele dominante sunt: mere galbene, carambola, ananas, unt și cretă. Aromele secundare pot fi: mango, pere, pepene galben, alune, migdale, caramel ars, vanilie, și altele. În California, Australia de Sud, Spania, Africa de Sud, Argentina și sudul Italiei, predomină aromele de ananas și măr galben. În Burgundia (Franța), în nordul Italei, în Chile, în Noua Zeelandă, în Australia de Vest și în Oregon predomină aromele de gutui și carambola. Există mai multe stiluri și forme ale vinurilor care provin din acest soi. În funcție de regiune, vinul obținut poate fi maturat în stejar, cremos și bogat (în California, Chile, Australia, Argentina, Burgundia și Spania), poate fi maturat fără stejar, înțepător, dar ușor (în Australia de Vest și în Chablis sau Maconnais), și poate fi transformat într-un vin spumant (vinurile spumante de tip Blanc de Blanc provin din soiul Chardonnay). Chardonnay se servește mai cald decât alte tipuri de vin, deoarece, în acest mod, se intensifică aromele sale caracteristice. Acest soi de struguri este cel mai răspândit soi de struguri albi din întreaga lume.

2. Cum să selectezi vinurile cele mai bune?


Pentru a putea selecta un soi bun de struguri și vinuri pentru afacerea ta, trebuie să te informezi nu doar cu privire la soiurile de vin existente pe piață, ci și în ceea ce privește diferențele dintre acestea. De exemplu, este bine să știi ce înseamnă strugurii albi sau roșii numiți de masă (precum soiul Victoria, Căpșunică sau Muscat de Hamburg tămâios) și de ce nu se folosesc, de regulă, în producția vinurilor de consum. Strugurii de vin sunt mai mici, au semințe și sunt mult mai dulci decât cei de masă (fără sâmburi deseori). De asemenea, se spune despre anumiți struguri că sunt mai parfumați sau mai aromați decât alții, mai timpurii sau mai tămâioși – acest lucru are legătură cu perioada de maturare, cu aromele principale, dar și cu notele care se remarcă în miros și gust. Fie că vrei să cumperi vin alb, fie că vrei să alegi un vin roze, roșu, spumant sau de desert, important este să te documentezi bine înainte de a lua o decizie. În plus, dacă vrei să acumulezi mai multe cunoștințe în domeniu, este bine să cunoști câte ceva despre butași, despre tipuri diverse de viță de vie și despre recoltă. De altfel, poți cerceta și câteva imagini sugestive sau infografice utile. Bineînțeles, vei alege cele mai bune opțiuni ținând cont și de alte aspecte esențiale, precum regiunea, numele, soiul, dimensiunea sticlei, nivelul de alcool sau alte detalii utile, pe care le vei obține de la producători și distribuitori. 


Indiferent dacă vrei să faci comerț cu vin sau să aprovizionezi un business, ori dacă lucrezi în zona de Corporate Buyer, Retail Buyer sau organizator de locații, astfel de detalii pot deveni importante, mai ales dacă vrei să asiguri un standard înalt de calitate atunci când vine vorba despre serviciile și produsele pe care le oferi. Lumea vinurilor reprezintă un univers vast, care merită explorat îndeaproape, pentru a-i descoperi tainele. Există multiple varietăți de vin dintre care poți alege, există mii de podgorii care produc sortimente deosebite și, mai ales, este bine să știi că în fiecare zi sunt puse pe piață aproximativ 600 de vinuri noi. Așadar, pentru a fi la curent cu inovațiile și cu schimbările care apar în domeniu, trebuie să ai o bază solidă de cunoștințe care să te transforme dintr-un amator într-un cunoscător. Astfel, vei putea să achiziționezi vinuri valoroase și de calitate, pe care să le poți direcționa, mai departe, acolo unde ți-ai propus. 


În concluzie, soiurile de struguri sunt numeroase și dau naștere unor sortimente de vinuri și mai numeroase. De aceea, este recomandat să acorzi o atenție deosebită tuturor acestor amănunte înainte de a demara orice activitate. Cu siguranță vei reuși să aprofundezi câteva informații folositoare, în așa fel încât să ai succes în business-ul tău. Obținerea informațiilor esențiale este o cale sigură către îndeplinirea tuturor țelurilor pe care ți le-ai propus. Prin urmare, descoperă cât mai multe lucruri și colaborează cu furnizori și distribuitori cu experiență, care să-ți ofere exact produsele de care ai nevoie pentru afacerea ta. 


Sursă foto: pixabay.com