Tipuri de băuturi alcoolice – ghid pentru antreprenorii din domeniul HoReCa
Indiferent dacă ești patronul unei berării sau vrei să îți deschizi un magazin de vinuri, gestionarea unei astfel de afaceri poate fi provocatoare atunci când vine vorba de băuturile oferite. Pe lângă faptul că va trebui să te asiguri în permanență că servești băuturi de calitate și ca ești bine aprovizionat, va trebui să ai în vedere și crearea unor evenimente speciale pentru a atrage clienți.
În acest articol, îți punem la dispoziție un ghid cuprinzător despre diversele tipuri de băuturi alcoolice pe care le poți servi sau vinde în cadrul afacerii tale. Pe lângă numele de băuturi și caracteristicile acestora, vei găsi și câteva sfaturi care te vor ajuta să îți construiești/menții o afacere profitabilă din toate punctele de vedere.
CUPRINS
1. Tipuri de băuturi alcoolice: clasificare și moduri de fabricare
2. Nume de băuturi alcoolice pe care trebuie să le ai în meniu
3. Listă de băuturi alcoolice - sfaturi pentru a avea o afacere de success
1.Tipuri de băuturi alcoolice: clasificare și moduri de fabricare
Se spune că oamenii au început să consume băuturi pe bază de alcool acum mai bine de 10.000 ani. Acesta era folosit fie în diverse ritualuri, fie era considerat un tip de medicament paliativ pentru diverse afecțiuni.
Există trei tipuri de alcool în stare naturală: metanolul, izopropanolul și etanolul. În timp ce primele două tipuri de alcool sunt folosite pentru diverse activități care nu implică consumul uman (fabricarea vopselelor, a antigelului sau curățarea și dezinfectarea suprafețelor sau a rănilor), etanolul este singura substanță pe care oamenii o pot consuma/bea, în doze moderate, fără a-și pune în pericol sănătatea.
Alcoolul etilic a fost produs prima dată prin fermentarea unor microorganisme din drojdie, ce au intrat în contact cu zaharuri și amidon. Deși în urma fermentării rezultă alcool, acest proces nu va crea produsul final pe care îl regăsim astăzi în băuturi spirtoase.
Odată ce procentul de alcool al unei băuturi atinge aproximativ 15%, fermentația nu mai este posibilă. Aici există două explicații: fie nu mai rămâne suficient zahăr în preparat pentru a fermenta, fie drojdia în sine s-a neutralizat din cauza excesului de alcool. Prin urmare, persoanele care se ocupă cu prepararea băuturilor alcoolice trebuie să distileze lichidul de bază pentru ca rezultatul să fie o băutură mai pură și concentrată.
Acest lucru se poate realiza prin separarea alcoolului de apă prin două procese, și anume evaporare și condensare. De exemplu, într-o băutură fermentată, componente precum apa, alcoolul și unele oligominerale dau lichidului aroma sa specifică. Separând alcoolul de apă, alcoolul va deveni mult mai concentrat.
Procesul de distilare presupune folosirea unor vase de distilare de dimensiuni mari, care fierb lent alcoolul din apă. Din punct de vedere chimic, alcoolul are o temperatură de fierbere mai mică decât apa, deci se va evapora mai repede. Aceste vase vor colecta vaporii de alcool în compartimente separate.
Un alt aspect demn de menționat este faptul că distilarea nu separă complet alcoolul de restul preparatului. Așadar, repetarea pașilor de sus poate fi necesară pentru situația în care concentrația de alcool dorită să fie mai mare. Totodată, aromele din alcool sunt datorate din ingredientele folosite în procesul fabricării acestuia: cum ar fi cerealele, fructele (struguri, mere), legume (cartofi), nuci și condimente.
Din punctul de vedere al proceselor prin care trec, există două mari categorii de băuturi alcoolice și anume băuturi nedistilate și băuturi distilate. În prima categorie, regăsim băuturile care trec prin procesul de fermentare: berea, vinul și cidrul. La capitolul băuturi distilate, avem lichiorurile și băuturile spirtoase. Acestea au o concentrație mult mai mare de alcool în comparație cu băuturile fermentate, fapt ce poate duce mai ușor la intoxicații cu alcool (chiar și în doze mici).
2. Nume de băuturi alcoolice pe care trebuie să le ai în meniu
În continuare, vom trece în revistă cele mai populare tipuri și nume de băuturi alcoolice care sunt des întâlnite în afaceri de tip restaurant, bar, club etc.
Băuturi nedistilate (fermentate)
Bere: Este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor (orzul este cel mai întâlnit, dar se mai pot folosi secara, grâul și orezul). Alte ingrediente folosite în fabricarea berii sunt apa, hameiul și drojdia. Există în jur de 100 de tipuri de bere în întreaga lume, iar cele mai populare sunt „Ales” și ”Lagers”. De obicei, berile au un conținut de alcool în jur de 3 până la 13 %. Pe lângă brandurile de bere comerciale, este o idee bună să adăugi în meniu și beri artizanale de la producători locali.