Vinuri bune - Informații utile pentru managerii de wineshop-uri

Afacerile prospere din lumea vinului au determinat mulți oameni de afaceri români să deschidă magazine de profil. Acest business, însă, presupune din start o informare adecvată, pentru a reuși să se aducă în fața clienților vinurile preferate. Printre produsele ce se vor regăsi într-un wineshop bine aprovizionat trebuie să se numere vinuri de renume internațional, dar și vinuri românești. Astfel, patronii de wineshop-uri au înțeles că trebuie să cunoască ei înșiși unele lucruri importante, cum ar fi diferența dintre vinul Premium și vinul economic, temperatura de păstrare potrivită, să știe să facă o selecție adecvată de vinuri pentru magazinul lor, să învețe cum să îndrume consumatorii către achiziția unui vin similar cererilor atunci când aceștia nu-l găsesc pe rafturile magazinului lor etc.
În articolul de mai jos vei descoperi o scurtă istorie a celor mai bune vinuri din lume și din România, vei afla care sunt principalele tipuri de vin în funcție de anumite aspecte (culoare, cantitatea de zahăr conținută, vechime, momentul în care sunt consumate), precum și unele sfaturi utile cu privire la alegerea celui mai bun vin în funcție de preparatul ales.
Cuprins:
1. Istoria celor mai bune vinuri
1.1. Cele mai renumite vinuri din lume
1.2. Cele mai populare vinuri din România
1.3. Cum se recunoaște cel mai bun vin
2. Clasificarea diferitelor tipuri de vin
2.1. Tipuri de vin în funcție de culoare
2.2. Tipuri de vin în funcție de cantitatea de zahăr conținută
2.3. Tipuri de vin în funcție de vechime
2.4. Tipuri de vin în funcție de momentul în care sunt consumate
3. Sfaturi cu privire la alegerea celui mai bun vin în funcție de mâncarea consumată
1. Istoria celor mai bune vinuri
Vinul este o băutură cu vechime, primele informații despre această licoare apărând în Mesopotamia, Egipt și zona Caucazului. Un studiu la care au lucrat diferiți experți a arătat faptul că apariția vinului a avut loc în Georgia, dar nu se știe dacă primul vin a fost roșu sau alb, nefiind descoperiți pigmenți. În anul 3000 î.Hr., în Egipt exista o adevărată industrie a vinificației, vinul fiind mai ales roșu pentru că semăna cu sângele. Grecii au popularizat băutura, iar romanii i-au dedicat un loc important în scrierile lor. În Evul Mediu vinul a continuat să fie o băutură foarte populară, care s-a răspândit și pe alte continente, imediat ce conchistadorii spanioli au cucerit noi teritorii. Astăzi vinul ocupă un loc special la mesele tuturor oamenilor, fiind considerat o băutură nobilă, cu aromă desăvârșită.
1.1. Cele mai renumite vinuri din lume
Mult țări se ocupă cu creșterea viței de vie și cu fabricarea vinului, însă dintre acestea în top 10 pot fi situate lejer următoarele state: Franța, Italia, Spania, Portugalia, SUA, China, Chile, Australia, Argentina, Germania. Dintre cele mai cultivate soiuri de struguri pot fi menționate:
Sauvignon Blanc. Crește în Franţa, este un soi de struguri alb, ușor, cu aromă ierboasă. Soiul se cultivă și în România;
Muscat Ottonel. Soiul de struguri albi de origine franceză a fost cultivat prima dată în Angers și este un hibrid între Muscat de Saumur și Chasselas Doré;
Riesling italian. Se cultivă pentru obținerea de vinuri superioare, care pot fi seci, demiseci și demidulci. Vinurile obținute din acești struguri au aromă dulce și pot fi păstrate pentru învechire;
Chardonnay. Acest soi franțuzesc a devenit extrem de renumit în toată lumea și ocupa în anul 2010 poziția a cincea în ierarhia celor mai cultivate soiuri de struguri în întreaga lume;
Merlot. Este un soi de struguri negri, cultivat în Franța și nu numai, și din el rezultă vinuri seci, cu o tărie de 12-12,5%;
Cabernet Sauvignon este tot un vin franțuzesc, din zona Bordeaux, mai precis. Vinurile au culoare rubinie și vigoare;
Pinot Noir. Provine din Burgundia, dar este cultivat din Australia până în Elveția. Are o culoare negru intens. Acest soi ocupă locul al X-lea în top.
Cele mai scumpe vinuri din lume sunt cele de colecție, de o calitate superioară de netăgăduit. Pot fi amintite: Chablis (vin franțuzesc alb, cu aromă citrică și aciditate ridicată), Medoc (vin roșu franțuzesc, care provine din Bordeaux), Pomerol (produs din strugurii Merlot), Brunello di Montalcino (vin italienesc, care se produce în Toscana, la 50 de km sud de Siena, în Montalcino; culoarea este rubinie și poate fi consumat la 4 ani de la recoltare), Amarone (vin roșu, sec, italienesc, comercializat la 5 ani de la maturare). Un vin este scump și are un preț mai mare dacă a fost premiat la diferite concursuri internaționale, dacă este notat cu peste 90 de puncte Parker sau Decanter, dacă a primit numele de Grand Cru. Cea mai scumpă sticlă de vin din lume s-a vândut în SUA și a costat 350000 de dolari.
1.2. Cele mai populare vinuri din România
Unul dintre domeniile economice cu care românii se pot mândri cu adevărat este cel legat de viticultură. În această parte din lume vița de vie se cultivă de mai mult de 2700 de ani, iar vinul era consumat neamestecat cu apă atât de femei, cât și de bărbați. Prima mențiune scrisă despre viticultură datează din timpul regelui Burebista. Viticultura s-a dezvoltat după cucerirea romană, dar și după retragerea aureliană. După Mica Unire, România deținea aproximativ 100000 de ha de viță de vie, iar după transformarea țării în regat (1881) suprafața ajunsese să fie de 150000 de ha, pentru ca în perioada interbelică să ajungă la 220000 ha.
În prezent România este situată pe locul 5 în Europa la producția de vin și pe locul 13 în clasamentul mondial. Puțini știu că România a reușit să-și creeze un nume în această industrie și că are vinuri deosebite, ce pot sta la masă, fără probleme, alături de nume internaționale. În anii 60, jurnaliştii francezi Henri Gault şi Christian Millau de la Paris Presse au realizat un ghid pentru vinuri, România intrând recent cu câteva dintre vinurile sale premiate: cel mai bun vin roșu (Smerenie 2016, de la crama Oprișor), cel mai bun Cabernet Sauvignon (Casa Isărescu 2014), cel mai bun vin alb din soiuri locale (Diamant 2016 - Villa Vinea), cel mai bun Chardonnay (Anima Chardonnay 2017 - Domeniile Săhăteni, Aurelia Vișinescu) etc.
În România există peste 30 de podgorii, cele mai cunoscute soiuri de struguri cultivate aici fiind:
Fetească Neagră;
Negru de Drăgășani;
Fetească Regală;
Fetească Albă;
Grasa de Cotnari;
Tămâioasa românească.
Dintr-un wineshop care se respectă nu pot lipsi numele mari de vinuri internaționale, dar și naționale, mai ales că România a reușit să își ocupe un loc de seamă în acest domeniu, vinurile sale fiind tot mai apreciate de turiștii care le achiziționează pentru a le consuma alături de preparate tradiționale sau ca amintire a călătoriei lor.
1.3. Cum se recunoaște cel mai bun vin
Răspunsul cel mai la îndemână ar fi că prin degustare, însă mai există și alte aspecte de reținut în acest sens până la acest pas. Astfel, vor trebui să fie luate în seamă și:
denumirea vinului;
nivelul taninurilor;
modalitatea de fermentare.
2. Clasificarea diferitelor tipuri de vin
Vinurile trebuie să fie foarte bine cunoscute. Unii consumatori le știu deja foarte bine, alții mai puțin, însă un manager de wineshop trebuie neapărat să aibă cunoștințe vaste despre subiectul acesta, în așa fel încât să poată în orice moment să împărtășească din cunoștințele sale clienților interesați. Astfel, va trebui să aibă informații corecte despre soiurile de struguri din care s-au fabricat vinurile, despre zonele geografice din care provin, respectiv podgoriile din țară și din străinătate, despre profilurile aromatice ale soiurilor etc.
2.1. Tipuri de vin în funcție de culoare
În funcție de culoare se pot evidenția trei tipuri de vinuri: roșu, alb și rose.
Vinul roșu. Această culoare poate avea diferite nuanțe (roșu aprins, roșu deschis, roșu închis etc.). În acest sens pot fi apreciate următoarele vinuri roșii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Merlot;
Vinul alb. Vinul acesta se realizează din struguri albi, a căror fermentare se face fără tescovină (aceasta influențează foarte mult culoarea). De asemenea, vinurile albe pot avea și ele diferite nuanțe, ca în cazul celor roșii: alb auriu, alb gălbui, alb apos etc. Acestea provin din struguri de soi Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel;
Vinul rose. Vinul acesta se obține pentru că producătorii au introdus în procesul de fermentare și struguri negri. Este un tip de vin proaspăt, care nu se păstrează un timp îndelungat și care se folosește des și la prepararea diferitelor cocktailuri.
Câteva exemple de vinuri albe, roșii și rose, ce pot fi prezentate și apreciate de clienții unui wineshop sunt:
VINURI ALBE