Sectorul organizării de evenimente a devenit din ce în ce mai dinamic și mai ofertant, existând tot felul de metode de promovare prin care afacerile își pot face cunoscute portofoliile de produse, creând în același timp experiențe inedite, unice pentru clienții lor. În această categorie intră și degustarea de vinuri, care se pretează restaurantelor și barurilor.

O degustare de vinuri este un tip de eveniment de nișă, care până nu de mult, era organizat pentru cercuri selecte sau pentru somelieri și prin care vinul era de evaluat pe criterii bine stabilite. În ziua de azi, o astfel de experiență poate fi creată de diferite tipuri de afaceri pentru a le oferi clienților existenți oportunități de a afla mai multe despre ele, dar și pentru a atrage unii noi, ele fiind și o metodă bună de promovare a lor.

Cum se organizează și ce faci la o degustare de vinuri? Ca proprietar al unei afaceri este recomandat să ai o selecție a celor mai bune băuturi sau a celor pe care dorești să le promovezi, precum să ai și un somelier care să îi poată îndruma pe cei prezenți pentru o experiență cât mai frumoasă. Mai jos, sunt prezentate câteva dintre secretele unui astfel de eveniment care pot ajuta și la promovarea unui business din domeniu.

Cuprins:

1. Degustarea de vinuri – organizarea unei experiențe senzoriale pentru clienți

1.1. Degustarea de vin și amenajarea locului

1.2. Degustarea vinului și alegerea unei tematici pentru eveniment

1.3. Cum să te îmbraci la o degustare de vin

2. Degustarea de vin ca metodă de promovare a unei afaceri

2.1. Ghidul de degustare a vinului – selecția băuturilor și servirea acestora

2.2. Degustătorul de vin – invitatul special al evenimentului

 

1. Degustarea de vinuri – organizarea unei experiențe senzoriale pentru clienți

O degustare de vin poate fi o experiență inedită pentru clienți, atât pentru cei care iubesc să participe la astfel de evenimente, cât și pentru cei care vor să afle mai multe despre una dintre cele mai vechi băuturi sau despre cele mai vechi soiuri de struguri din lume, printre care se află MerlotPinot Noir și Chardonnay la nivel internațional și Feteasca Neagră în România.

De cele mai multe ori, degustările sunt organizate de cramele care doresc să promoveze sortimentele noi de vinuri, însă acum ele se pot ține și în restaurante sau baruri care doresc să ofere experiențe clienților săi, dar și să se promoveze în același timp. În acest scop, trebuie amenajat locul, stabilit care sunt sortimentele care vor fi încercate, precum și chemarea unui profesionist care să îndrume participanții.

1.1. Degustarea de vin și amenajarea locului

Ce înseamnă o degustare și cum se numesc cei care degusta vinul? La nivel profesional, această activitate presupune evaluarea băuturii și este realizată de somelieri.

Un degustător de vin va evalua această băutură după următoarele criterii:

  • gustativ;

  • olfactiv, așadar, al mirosului;

  • vizual.

Evaluarea poate fi făcută de un somelier care poate oferi detalii legate de ce trebuie pregătit în vederea unei experiențe autentice, cât și al amenajării locului. În funcție de tipul de afacere, se pot avea în vedere următoarele din acest ultim punct de vedere:

  • o degustare de vin poate avea loc în orice anotimp, putând fi ținută afară sau înăuntru;

  • afară, locul se poate amenaja în stil rustic,

  • în interior, amenajarea poate fi făcută în așa fel încât să amintească de o cramă;

  • în ambele tipuri de amenajări, se poate crea un winebar sau un stand la care clienții să fie serviți sau de la care să își poată alege vinul pe care doresc să îl deguste.

Pentru o experiență cât mai plăcută, alegerea unei tematici poate fi o idee bună cu ajutorul căreia să se creeze o poveste în jurul vinului sau a vinurilor care se vor degusta.

1.2. Degustarea vinului și alegerea unei tematici pentru eveniment

Nu există reguli legate de tematica unei degustări de vin, astfel că se poate opta pentru orice este mai potrivit evenimentului. În alegerea acestora se poate ține cont de mai multe aspect, precum:

  • tipul de experiență care se dorește oferit participanților;

  • tipul de afacere care se dorește promovat;

  • cadrul în care va fi organizat.

Printre cele mai frumoase idei de tematici se pot regăsi:

  • cele bazate pe țara de origine a vinului sau vinurilor care vor fi degustate;

  • decorurile rustice, în special dacă se alege ca locație curtea sau grădina restaurantului sau se dorește promovarea vinurilor românești în cadrul evenimentului;

  • temele mediteraneene care se potrivesc degustărilor de vin spumant, cu arome proaspete;

  • temele bazate pe anotimpuri;

  • temele de tip cocktail.

În funcție de acestea, se vor stabili și regulile degustării de vin, putând să se realizeze un ghid despre cum se va desfășura evenimentul. Iar una dintre etichetele de baza ale organizării este ținuta. Atât cea a gazdei cât și a invitaților.

1.3. Cum să te îmbraci la o degustare de vin

Ținuta pentru o degustare de vin trebuie să fie adecvata evenimentului. Aceasta va fi aleasă în funcție de tema aleasă, dar și în așa fel încât să se potrivească decorului. Adesea, gazda este cea care da tonul, putând să insereze în ghid informații despre cum se pot îmbrăca invitații.

Dacă te întrebi cum să te îmbraci la o degustare de vinuri, câteva dintre cele mai potrivite ținute sunt:

  • smart casual care se va potrivi în majoritatea locurilor în care se organizează degustările de vin;

  • business, dacă evenimentul are la bază lansarea unei afaceri noi, dacă tema este una premium, dar și dacă degustarea se desfășoară indoor;

  • cocktail, dacă evenimentul este unul de zi, organizat într-un spațiu exterior;

  • elegantă, dacă tema este una care are loc într-un decor special sau dacă evenimentul este unul în care invitații sunt diverse personalități din lumea viniculturii.

Degustările de vin pot fi organizate pentru a crea experiențe inedite pentru participanți, atât pentru cei care iubesc această băutură și frecventează acest tip de evenimente, cât și pentru cei care și doresc ceva nou. Însă ele pot fi și idei bune de promovare a unei afaceri, în care se poate pune accentul pe calitatea sortimentelor oferite, precum și a cea a serviciilor care au în centrul atenției clientul.

Degustarea de vin poate fi un eveniment la care pe lângă promovarea unei afaceri, invitații pot învăța mai multe despre cum se alege o băutură în funcție de diverse criterii și care sunt cele mai importante repere în a face alegerile potrivite bazate de gusturi.

2. Degustarea de vin ca metodă de promovare a unei afaceri

Vinul este una dintre cele mai iubite băuturi, regăsindu-se în portofoliile multor afaceri, iar degustările pot fi evenimente cu ajutorul cărora acestea se pot promova. În acest scop, trebuie să existe o pregătire minimă, precum realizarea unui ghid, amenajarea locației, selecția vinurilor care for fi servite și, pentru o experiență cât mai autentică, invitarea unui smolire.

Ce trebuie să faci la o degustare de vinuri ca proprietar de afacere? În primul rând trebuie să te asiguri că ai tot ce trebuie pentru un astfel de eveniment, mai ales atunci când dorești ca organizarea să fie una cât mai aproape de evaluările profesionale. Astfel, iată câteva dintre accesoriile necesare:

  • paharele, care trebuie să fie alese în funcție de băutură servită, cum sunt cele pentru vinul roșu și cele pentru alte soiuri ale acestei băuturi care diferă prin dimensiuni;

  • tirbușoanele pentru deschiderea sticlelor;

  • decantoarele în care se vor păstra vinurile până la servire și în care se permite aerisirea acestora;

  • frapierele care sunt necesare degustării unui vin alb sau rose;

  • aeratoarele pot fi și ele unele dintre accesoriile necesare pentru o degustare de vin;

  • dopurile speciale în cazul în care degustarea constă și în vinuri spumante ale căror sticle nu mai pot fi închise cu cele de plută.

Un termometru și un cărucior cu ajutorul cărora vinurile vor fi aduse sunt iarăși câteva dintre accesoriile necesare unei degustări de vin care să arate că o afacere își desfășoară activitatea la cel mai înalt standard profesional.

În afara acestora, este recomandată și crearea unui ghid de degustare a vinului conform principiilor unei evaluări realizate de un degustător profesionist.

2.1. Ghidul de degustare a vinului – Selecția băuturilor și servirea acestora

Ce tipuri de vin se pot servi la o degustare? Cele care se doresc promovate, fie că sunt unele care tocmai au intrat în portofoliul afacerii respective, fie cele mai bune produse din meniul acesteia.

Selecția băuturilor se poate face și în funcție de anotimp, astfel că un vin dulce poate fi degustat în sezoanele calde, în timp ce unul sec este mai potrivit în cele reci. La fel de bine se pot oferi spre evaluare și restul soiurilor, cât timp se are în vedere ordinea de degustare.

Ghidul de degustare a vinului spune ca acestea se servesc în următoarea ordine:

  • vinul alb se servește înaintea celui roșu al cărui gust pregnant îl va altera pe al primului;

  • vinul sec se va servi înaintea celui dulce, acesta din urmă provocând aciditate;

  • vinul mai ușor se gusta înaintea celui corpolent care este mai aspru, gustul sau fiind mai persistent;

  • vinurile tinere se vor degusta înaintea celor vechi care au mai multe arome.

De asemenea, dacă la degustarea de vin sunt servite și cele fortificate, acestea se vor lăsa la final, deoarece au o concentrație mai mare de alcool.

Tot legat de servirea acestora, este bine de avut în vedere ca vinurile albe se servesc în pahare mai înguste, iar cele roșii într-unele cu bază mai mare și deschidere mai mică.

La o degustare de vinuri trebuie să se țină cont și de temperatura de servire, astfel că vinul rose și alb trebuie să fie reci atunci când sunt turnate în pahare, iar cel roșu trebuie servit la temperaturile de depozitare în care este păstrat în crame (8-12° C).

  • Un degustător de vin va ține cont de următoarele în evaluarea sa:

  • culoarea și limpiditatea acestuia;

  • mirosul;

  • gustul.

Tehnicile de degustare a vinului presupun umplerea a o treime din pahar, rotirea acestuia și luarea unei înghițituri mici. Și pentru că servirea acestei băuturi trebuie acompaniată de diferite gustări, iată câteva dintre felurile care se potrivesc unor astfel de evenimente. Platourile cu brânzeturi, mezelurile fine, deserturile bazate pe fructe, apa si bruschetele cu ulei de măsline care ajută papilele gustative să își revină se pot regăsi printre bunătățile puse la dispoziția invitaților.

Pentru un eveniment cu adevărat reușit, una dintre metodele prin care afacerile pot atrage clienți este invitarea somelierilor care pot întregi experiența și o pot transforma într-una veritabilă.

2.2. Degustătorul de vin – invitatul special al evenimentului

Cum se degustă vinul? Cel mai în măsură să explice care sunt tainele unui vin demidulce, dulce, sec sau demisec, alb, roșu sau rose este somelierul. Meseria acestuia consta în evaluarea acestei băuturi astfel că părerea sa poate conta foarte mult în alegerea soiurilor care vor fi degustate.

Pe lângă faptul că somelierul poate participa ca invitat la eveniment, acesta poate fi unul dintre persoanele la care se poate apela pentru organizarea degustării. Iată și cum poate ajuta:

  • poate face o selecție a vinurilor care vor fi degustate în funcție de gama propusă sau poate oferi sfaturi în comandarea băuturilor potrivite în cazul lansării unei afaceri;

  • poate oferi idei despre temă și aranjamente, dar și despre gustările care pot fi servite alături de diferitele soiuri de vinuri;

  • pe durata evenimentului poate ține prezentări legate de anumite tipuri de vinuri.

Degustarea de vinuri poate fi un eveniment la care se promovează o afacere sau introducerea unui nou soi de vin portofoliu, multe firme de profil mergând pe selecția de băuturi din străinătate, iar cele mai cunoscute țări din domeniul vinicol sunt Italia și Spania în Europa, dar și Australia sau chiar Statele Unite când vine vorba despre continente îndepărtate. În funcție de acest criteriu, un somelier poate fi un ghid în alegerea băuturii reprezentative pentru fiecare stat în parte.

În concluzie, organizarea unei degustări de vin este o ocazie excelentă pentru a crea o primă experiență de neuitat pentru cei care nu au mai participat la un astfel de eveniment până acum, dar și un termen de comparație pentru cei care iubesc să meargă la astfel de prezentări. În același timp, aceasta poate fi și una dintre cele mai bune modalități de promovare a unei afaceri care își poate arăta priceperea în a oferi celor care le trec pragul servicii de cea mai bună calitate.

Sursa foto: Unsplash.com