Vinurile albe sunt proaspete, vibrante, rafinate și elegante. Ele vorbesc simplu și frumos despre teritoriul din care provin și despre viticultorul care a contribuit din plin la realizarea lor. Selecția unor vinuri albe care să satisfacă chiar cele mai pretențioase gusturi poate fi dificilă, însă nu imposibilă. Proprietarii sau managerii de baruri, restaurante sau de wineshop-uri trebuie să aibă în vedere calitățile și identitatea vinurilor achiziționate, astfel încât să impresioneze clienții dornici să aibă parte de o experiență deosebită cu prilejul diferitelor evenimente. 


Cuprins:

1. Care este cel mai bun vin alb - Clasificare TOP 3

1.1. Cel mai bun vin alb dulce

1.2. Cel mai bun vin alb sec

1.3. Cel mai bun vin alb demisec și demidulce

2. Criterii de ținut cont în alegerea celui mai bun vin alb 

3. Care sunt mărcile recomandate de wpg.ro

3.1. Marca Poggio le Volpi

3.2. Marca Chateau Cristi

4. Recomandări și sfatur pentru servirea tipului de vin alb potrivit 

5. Întrebări comune și răspunsuri aferente despre vinurile albe


1. Care este cel mai bun vin alb - Clasificare TOP 3

Vinul alb este o băutură care conține alcool, obținută prin fermentarea strugurilor. Pentru producerea vinurilor albe există o varietate largă de soiuri cu arome deosebite și cu caracteristici distincte. Printre cele mai populare vinuri albe se numără Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Moscato, la care se adaugă multe alte vinuri albe inovatoare și interesante realizate și pe plaiuri românești. 



Produs

Poggio le Volpi Malvasia Puntinata Roma DOC 0.75L

Chateau Cristi Chardonnay Barrel Fermented 0.75L

Poggio le Volpi Donnaluce Bianco Igp 0.75L

Caracteristici

Este fabricat din soiul Malvasia

Are 13% alcool

Provine din regiunea Lazio, Italia

Este un vin sec

Temperatura de servire este de 6-8 grade Celsius

Are culoarea galben pai strălucitor, cu reflexii verzui

Soiul de strugure este Chardonnay

Are 12,5% alcool

Provine din regiunea Valea lui Traian

Este un vin sec, originar din Republica Moldova

Se servește la o temperatură de 6-10 grade Celsius

Culoarea este de un alb intens

Are culoare galben pai luminos

Soiurile de struguri sunt Malvasia, Greco, Chardonnay

Are 13% alcool

Recipientul are 0,75 litri

Provine din regiunea Lazio

Este un vin sec

Țara de origine este Italia

PRO

Eticheta vinului este deosebită

Are persistență minerală foarte lungă și fructată

Se potrivește excelent cu aperitive din fructe de mare, preparate pe bază de pește, brânzeturi proaspete

Este un vin premiat

Are un miros deosebit, cu note rafinate de pere, gutui, flori de salcâm, mango

Este ideal pentru brânzeturi cremoase, nuci, carne albă, pește, crustacee

Mirosul este intens și culoarea foarte plăcută

Se caracterizează prin versatilitate

Se poate servi la diferite tipuri de mâncăruri

Cucerește prin prospețime

Este excelent ca aperitiv

Contra

Poate să nu fie preferat de clienții care apreciază vinurile mai dulci

Nu este potrivit cu orice tip de aliment

Poate fi considerat de unii clienți prea aspru pentru gustul personal


Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț


1.1. Cel mai bun vin alb dulce


Vinul alb dulce este caracterizat printr-un conținut ridicat de zahăr. Pe piață se găsesc diferite tipuri de vinuri albe, care pot să însoțească excelent dulciurile, prăjiturile, brânzeturile maturate. Aceste produse se produc, de regulă, prin diferite metode, cum ar fi late harvest (recolta târzie), botrytis cinerea (putregai nobil) și ice wine (vin de gheață).  


Tokaj Samorodni Dvojba Vintage 0.5L

Vezi AICI preț


Vinul are 13% alcool, provine din Slovacia și este fabricat din soiurile Furmint, Lipovina, Moscat. Recipientul are 0,5 litri. Anul de producție este 1990. 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • are o culoare deosebită

  • dulceața vinului este plăcută

  • poate fi asociat cu deserturile

  • este reconfortant și plin de farmec

  • prețul este mai ridicat


Purcari Premium Ice Wine 0.375L

Vezi AICI preț


Vinul are 12,5% alcool, vine într-un recipient îngust, de 0,375 L și provine din regiunea Ștefan Vodă, din Republica Moldova. Se servește la o temperatură de 8-10 grade Celsius.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • are o dulceață aparte

  • are aroma și gustul dulce al fructelor exotice

  • poate fi consumat alături de deserturi

  • nu se potrivește cu toate tipurile de mâncare


Tohani Flori De Gheață Tămaioasă Românească 0.375L

Vezi AICI preț


Vinul alb conține 10% alcool și este ambalat într-o sticlă de 0,375 L. Provine din regiunea Dealu Mare, din România. Are culoarea galben auriu.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • este un vin sofisticat și provocator

  • poate fi servit cu produse de patiserie, ca desert

  • nu poate fi asociat cu multe tipuri de mâncare


1.2. Cel mai bun vin alb sec


Vinul alb sec are nivel redus sau inexistent de zahăr rezidual. Se remarcă prin prospețime, arome diferite, dar și prin posibilitatea de a se potrivi cu o mulțime de feluri de mâncare delicioase. Caracteristicile sale pot varia în funcție de regiunea din care provin strugurii, de varietatea soiurilor și de stilul de producție.


Baron Philippe de Rothschild Baronne Pauline Sauternes 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul provine din soiurile Sauvignon Blanc, Semillon, are 12.5% alcool și provine din regiunea Sauternes, Franța. Recipientul are 0.75 L de vin.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • oferă o senzație de prospețime și ușurință în gust

  • poate fi consumat împreună cu diferite mâncăruri

  • unele persoane pot consideră că vinul are o aciditate prea pronunțată


Ca Di Rajo Iconema Tai Piave DOC 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul este fabricat din soiul Tai, are 14% alcool și provine din regiunea Veneto, Italia. Culoarea vinului este galben auriu strălucitor. Temperatura de servire este de 12 grade Celsius.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • finalul este bogat și savuros

  • se potrivește excelent cu peștele

  • prețul poate fi considerat mai mare


Hamangia Pagaia Fumee 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul alb este fabricat din soiurile Pinot Gris, Sauvignon Blanc. Conține 12.44% alcool. Provine din regiunea Babadag (România). 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • se potrivește cu diferite preparate culinare

  • sticla are o formă deosebită, modernă

  • raportul calitate - preț este excelent

  • poate avea arome neobișnuite pentru unii consumatori


1.3. Cel mai bun vin alb demisec și demidulce


Aceste tipuri de vinuri sunt, de fapt, o categorie intermediară între vinurile dulci și seci. Dulceața lor este una moderată, pot fi asociate cu o gamă variată de preparate culinare și sunt apreciate de un număr foarte mare de consumatori. 


Sandeman Sherry Medium Sweet 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul alb este fabricat din soiurile Palomino, Pedro Ximenez, are 15% alcool și litraj 0,75L. Temperatura de servire este de 10-12 grade Celsius. Are culoarea chihlimbar arămiu închis, cu reflexe de aur vechi. 


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • gustul este neted și catifelat

  • este ideal alături de deserturi, înghețată, ciocolată sau brânză

  • raportul calitate - preț este excelent

  • nu este potrivit diferitelor preparate culinare


Hamangia Ataman Cuvee Alb 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul este realizat din soiurile Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italian. Recipientul conține 0,75 litri. Licoarea provine din regiunea Babadag, România și este de tip demisec.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • au o dulceață moderată, echilibrată de aciditate

  • gustul este plăcut

  • aromele se combină extraordinar

  • poate fi mai puțin versatil în ce privește asocierea culinară


Tohani Siel Cuvee Fume 0.75L

Vezi AICI preț


Vinul este fabricat din soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Albă. Are culoarea galben pai intens și un conținut de alcool de 12%. Provine din regiunea Dealu Mare (România). Poate fi servit la o temperatură de 8-10 grade Celsius.


AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • vinul are prospețime și arome ce încântă papilele gustative ale consumatorilor

  • finișul este lung și aromat

  • permite asocierea cu diferite tipuri de preparate culinare

  • raportul calitate - preț este excelent

  • are un nivel moderat de dulceață, ceea ce poate să nu fie pe placul tuturor


2. Criterii de ținut cont în alegerea celui mai bun vin alb

Alegerea unui vin alb potrivit poate deveni o provocare pentru manageri și proprietari de baruri și wineshop-uri. Clienții pot fi destul de pretențioși când vine vorba despre vinul pe care îl consumă în anumite momente și, mai ales, atunci când trebuie să-l asocieze la diferite preparate culinare. Vinurile albe sunt diferite, contând foarte mult modalitatea de fermentare a acestora în vederea păstrării aromei fresh a strugurilor, așa că este esențial ca alegerea produselor potrivite să se facă în funcție de anumite criterii, cum ar fi:


  • Soiul de struguri. De regulă, soiul va da și numele vinului alb. Printre cele mai cunoscute în întreaga lume sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc și Pinot Grigio. De pe plaiurile românești pot fi menționate Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Fetească Neagră. Fiecare soi de struguri are aromă, aciditate, gust și culoare proprie;


  • Culoarea vinului. Vinurile albe impresionează foarte mult consumatorul prin culoarea pe care o au. În cazul acestor licori parfumate se pot evidenția diferite nuanțe de galben. Diferența aceasta este dată de soiul de struguri din care a fost fabricat vinul respectiv, de vechimea lui și de metoda de fermentare pe care a pus-o în practică viticultorul. Dacă un vin alb are o culoare de un galben închis, atunci are o aciditate mai mică;


  • Mirosul vinului alb. Buchetul vinului contează foarte mult când este consumat. Mirosul său va arăta dacă vinul a fost sau nu oxidat. Licorile pot avea buchete diferite, de la flori la condimente sau fructe: note de mere, pere, piersici, caise, mango, citrice, alte fructe tropicale, flori de viță-de-vie, iasomie sau flori de portocal, diferite arome minerale, iarbă proaspăt tăiată, păpădie, frunze de lămâie. Desigur, fiecare persoană este diferită și poate interpreta personal toate aceste arome;


  • Gustul vinului alb. Vinul poate fi dulce, sec sau demidulce/demisec. Acest gust este obținut după cantitatea de zahăr rezidual rămasă în urma fermentării. În afară de acest aspect se mai poate urmări aciditatea vinului, fructuozitatea, dar și aromele minerale;


  • Anul recoltei. Acest criteriu poate să influențeze foarte mult calitatea vinului. În funcție de an soiurile de struguri culese pot avea mai mult sau mai puțin zahăr, pot suferi din cauza ploilor abundente sau a secetei continue, ceea ce va afecta recolta. Același vin alb poate avea gust și aromă diferită, în funcție de anul în care au fost recoltați strugurii.

3. Care sunt mărcile recomandate de wpg.ro

Gustul, culoarea și aroma vinului pot să varieze și în funcție de producători. Printre producătorii apreciați pentru licorile parfumate pe care le pun la dispoziție se numără Poggio le Volpi și Chateau Cristi. 

3.1. Marca Poggio le Volpi

Compania a fost înființată în anul 1920. Manlio Merge a început să producă vin și ulei în vrac. Familia sa (fiul, apoi nepotul) a continuat munca acestuia și în 1996 a fondat ferma Poggio le Volpi din Monte Porzio Catone. Zona aceasta este una fertilă, ceea ce a dus la obținerea unor recolte foarte bogate de vinuri. Recoltarea se face manual. Fermentarea se face în rezervoare de oțel.

3.2. Marca Chateau Cristi


Acest brand este considerat un omagiu adus lui Vladimir Cristea, om politic și vinificator din Basarabia. Podgoriile se regăsesc în sudul Moldovei. Marca a apărut în anul 2015 și reînvie rețetele vinicole ale familiei acestei personalități. Vinurile sunt printre cele mai premiate ale acestei crame și sunt obținute din soiul Chardonnay. 

4. Recomandări și sfaturi pentru servirea tipului de vin alb potrivit

Managerii și proprietarii de bar, restaurante, wineshop-uri ce vor să ofere experiențe excelente consumatorilor trebuie să aibă în vedere anumite lucruri importante. Un prim pas în acest sens este faptul că vinul alb trebuie servit la temperatura potrivită, aceasta variind în funcție de fiecare tip în parte. De regulă, vinurile albe trebuie să fie reci pentru a putea evidenția cu succes prospețimea și aroma. Asocierea lor cu preparate culinare trebuie să fie perfectă.


Specialiștii atrag atenția că servirea vinului alb se va face în pahare cu gâtul cât mai îngust pentru a putea să se savureze licoarea la adevărata valoare. Păstrarea vinului alb se va face conform indicațiilor producătorului, într-un mediu răcoros, la întuneric. Umiditatea din încăpere trebuie să fie conformă și temperatura să nu înregistreze fluctuații.


Nu poate fi uitat nici personalul ce trebuie instruit corespunzător pentru a servi vinul așa cum trebuie. Există cursuri speciale în acest sens, ceea ce înseamnă că angajații pot fi trimiși la specializare pentru a putea oferi calitatea serviciilor. De asemenea, vinul trebuie să fie prezentat consumatorilor cu eticheta la vedere și să fie însoțit de prezentarea anului în care a fost fabricat. Pentru a se menține permanent în legătură cu toate noutățile managerii sau proprietarii trebuie să participe la diferite degustări și să aibă o relație foarte bună cu furnizorii. 


În concluzie, alegerea vinurilor albe potrivite este o misiune foarte importantă pentru managerii și proprietarii diferitelor business-uri. O experiență deosebită a consumatorilor îi va determina pe aceștia să revină ori de câte ori au ocazia. 


Surse foto: wpg.ro, unsplash.com.

Întrebări comune și răspunsuri aferente despre vinurile albe

Care sunt cele mai apreciate soiuri de vin alb din lume?

Cele mai apreciate soiuri de vin alb din lume sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc și Pinot Grigio.


Cum se aleg cele mai bune vinuri albe?

Cele mai bune vinuri albe se pot alege în funcție de părerile specialiștilor, dar și de unele criterii esențiale, cum ar fi soiul de struguri, mirosul, gustul, culoarea vinului, anul recoltei, brand, preț. 


Ce tipuri de vin alb există pe piață?

Pe piață există vinuri albe dulci, seci, demidulci și demiseci. 


Ce arome și parfumuri ale vinul alb?

Vinul alb are următoarele arome și parfumuri: fructe proaspete, arome florale, arome minerale, vegetale.


De ce este apreciat vinul alb dulce?

Vinul alb dulce este apreciat pentru dulceață, aromă complexă și intensă, potrivirea excelentă cu deserturile, contrastul cu mâncărurile picante sau condimentate.